Kijk binnen in de ziel van de Genkse ambachten tijdens het stiel-weekend

Gepubliceerd op woensdag 17 augustus 2022 11.11 u.
Persbericht van 17 augustus 2022

Puur vakmanschap, dat mogen bezoekers verwachten van het ‘stiel-weekend’. De route geeft een unieke inkijk in de creatieve praktijk van 14 Genkse makers: van textiel- en modeontwerpers, tot een vioolbouwer en zelfs een stadsbrouwerij. Op 27 en 28 augustus zetten ze hun atelier open voor het brede publiek en delen ze de liefde voor hun vak. Onderweg worden bezoekers ook zelf creatief uitgedaagd; om de landschapsschilder in zichzelf te ontdekken bijvoorbeeld, of een juwelenschaaltje bij Stockmans te personaliseren. Met het project ‘stiel’ onderstreept Genk het belang van lokaal vakmanschap binnen het economische weefsel van de stad. Het thema werd ook één van de speerpunten van het lopende toeristisch seizoen, met succes.

Vakmanschap

Karel Kriekemans, schepen van Toerisme: “In Genk bruist het van talent. In alle hoeken van de stad duiken makers op en daar pakken we graag mee uit, zowel naar inwoners als naar externe bezoekers. Tijdens het stiel-weekend brengen we vakmanschap tot leven en tonen we de vele gezichten achter de ambacht.” Tijdens de ateliertour – die niet enkel het centrum maar ook enkele wijken doorkruist – krijgen bezoekers een exclusieve blik achter de schermen.

Makers in de kijker

Hilde Baar is de bezieler van KADRA, een winkel-atelier in de Vennestraat waar je kunstwerken, foto’s of illustraties kan laten inlijsten. En dat doet ze niet zomaar, haar specialiteit is ‘conserverend inlijsten’, een techniek waarbij het product zorgvuldig bewaard blijft. Zo krijgt het object een extra dimensie. Speciaal voor het stiel-weekend ontwierp Hilde het kunstobject ‘het zwarte goud’.

In het vioolatelier van Ludo Wevers wanen bezoekers zich in het ‘mekka’ voor violisten, altisten en cellisten. Zijn liefde voor klassieke muziek en hout resulteerde in een passie voor het bouwen van violen. Hij werkt naar de voorbeelden van beroemde Italiaanse meesters.

Bij Maison GMG kan je terecht voor lokale ‘haute couture’. Het atelier specialiseert zich in op maat gemaakte kledij. Het resultaat? Verfijnde ontwerpen in typische 'kleermakersstijl'. Alles wordt met de hand gedaan: van het meten en tekenen tot en met het naaien en afwerken van de details. Speciaal voor het stiel-weekend creëerde bezieler Goele Swenters een reeks ‘pocket squares’.

Randprogramma

Naast de tour van de ateliers kunnen bezoekers zich tijdens het stiel-weekend ook creatief uitleven. Geïnspireerd op de traditie van Genkse landschapsschilders staan er schildersezels ‘en plein air’ in het Molenvijverpark, het Heempark en op C-mine. Een kant-en-klaar schilderskit kan aangekocht worden bij C-mine bezoekersonthaal of het Emile Van Dorenmuseum. Kathleen Bessemans stelt deuren van haar keramiekatelier open, waar bezoekers een klein werkstuk kunnen maken. En bij Studio Pieter Stockmans kan een juwelenschaaltje gepersonaliseerd worden.

Samenwerkingen
Om ‘stiel’ als project kracht bij te zetten, slaan verschillende makers de handen in elkaar. Zo ook Bokrijk en LUCA School of Arts; in de bergschuur van Bokrijk verkent een groep studenten productdesign de mogelijkheden van vakmanschap en duurzaamheid. De studenten leren twee ambachten: stukmarmer en weven, waarna ze met de opgedane kennis een week lang experimenteren. Het eindresultaat wordt tentoongesteld in Bokrijk en reist nadien rond in Genk.

Verder werden enkele vakmensen verenigd in een ‘stiel-collab’: een totaalpresentatie die symbool staat voor samenwerking tussen Genkse makers. Deze opstelling – een mix van houtbewerking, textielontwerp en keramiek – zien bezoekers in de C-mine shop.

Food-ambacht

Ook foodies kunnen hun hart ophalen tijdens het stiel-weekend. Stadsbrouwerij BRAUW creëerde een tripel met een zomerse twist. Bij Rosendal.BRØD. kan je niet alleen terecht in de eetbare tuin met fruitbomen, groenten, kruiden en eetbare bloemen, maar ook voor een koekje gemaakt van rauwmelkse kaas. Daarnaast kan je er ook brood van traag gedesemd deeg en ambachtelijke kazen kopen. Imkerij ’t Fleurtje produceerde de ‘Terril-honing’, gewonnen uit de kasten langs de stiel-route en bij Mundo Rico kan je terecht voor een doorlopende kookdemonstratie en verse pasta in de kleuren van stiel.

PRAKTISCH

www.stielmagazine.be
Data en uren stiel-weekend: zaterdag 27 augustus 13u – 18u, zondag 28 augustus 13u – 16u
Deelnemende ateliers en locaties: TEK STIEL, Imkerij ’t Fleurtje, Studio Pieter Stockmans, Marylène Madou, KADRA, Malpertuis & Yoeri Slegers, OJA, BRAUW, Maison GMG, Rosendal.BRØD., Vioolatelier Ludo Wevers, Mundo Rico, Catti Ceramics, Bibliotheek Genk & Lien Vande Kerkhof, Bokrijk & LUCA School of Arts, Geraas Collectief & Werkhuis), Sint-Martinuskerk & GA voor Kunst, Emile Van Dorenmuseum, C-mine.