Al ooit gehoord van een mobiele zorgwoning? Bezoek de kijkwoning aan de Stalenstraat

Gepubliceerd op dinsdag 28 juni 2022 9.33 u.
Wanneer is iemand zorgbehoevend en waar en hoe kan deze persoon het best wonen? Het is niet evident om een pasklaar antwoord te vinden op deze vragen, laat staan een oplossing.Op de Mandana-site in de Stalenstraat kan je vanaf 7 juli ontdekken of een mobiele zorgwoning een geschikte woonvorm is.
Wat is een tijdelijke mobiele zorgwoning?

"Dit is een verplaatsbare woonunit, die je vlakbij je woonst, bijvoorbeeld in de tuin, kan laten plaatsen voor de huisvesting van je zorgbehoevende ouder(s), kind(eren) of een ander familielid", verduidelijkt Jos Aben, directeur van het Zorgbedrijf Ouderenzorg Genk (ZOG). 

Een zorgunit bestaat standaard uit een slaap-, badkamer en een leefruimte en is steeds aanpasbaar in functie van de zorgnood. De voordelen? De zorgbehoevende kan langer in de thuisomgeving blijven wonen en de familie of mantelzorger is nabij zonder dat zij hun privacy of zelfstandigheid moeten opofferen. "Het Zorgbedrijf Ouderenzorg Genk staat erg achter dit nieuwe initiatief omdat dit zorgvragers en mantelzorgers een bijkomende keuze biedt naar huisvesting en het voor een stuk een antwoord biedt op de acute vraag naar zorg", aldus Jos Aben”

Voorwaarden

Uiteraard zijn er ook voorwaarden aan verbonden. Informeer je vooraf goed, want er gelden heel wat richtlijnen. “Zo kan een zorgwoning plaats bieden aan maximum 2 personen”, aldus Timmy Carlé, initiatiefnemer en verantwoordelijke van het project ‘Unities’. “Minstens één van de bewoners moet ouder zijn dan 65 jaar of is zorgbehoevend, concreet: een persoon met een handicap, iemand die in aanmerking komt voor een tegemoetkoming van de Vlaamse Sociale Bescherming of een persoon die hulp nodig heeft om zelfstandig te wonen. Je hoeft geen omgevingsvergunning in te dienen, maar doet een melding bij je stad of gemeente. De unit mag 3 jaar blijven staan, met nadien de mogelijkheid om eenmalig te verlengen voor nog eens 3 jaar. Belangrijk is dat de unit maximaal 50 vierkante meter groot is en voldoet aan de kwaliteitsnormen van het Vlaamse woonbeleid.”

Bezoek de mobiele zorgwoning

Ben jij geïnteresseerd en wil je graag meer informatie ontvangen? Kom naar de officiële voorstelling van de zorgunit aan woonzorgcentrum Mandana (Stalenstraat 2) op donderdag 7 juli vanaf 14 uur.

Daarna kan je de mobiele zorgwoning nog inkijken op afspraak:

Timmy Carlé

timmy.carle@gmail.com

T 0460 97 91 21

www.unities.be