Klaar voor de O-parade?

Gepubliceerd op dinsdag 26 april 2022 14.38 u.
Dit weekend vieren we 1 mei opnieuw in vol ornaat. De hele dag is het feest, met als hoogtepunt de O-parade. Het wordt genieten van een prachtig spektakel van internationale straattheaters maar ook van lokale verenigingen. Bewonder de reusachtige installaties en originele praalwagens.
ONTMOET EN DANS

“De wereld heeft dringend nood aan schoonheid en ontmoeting, en dat brengen we allemaal weer samen in de O-parade. We nemen onze toeschouwers mee van de ene naar de andere verrassing”, klinkt het bij de 1 mei-organisatie. “We hebben  ‘Le Bal’ weten te strikken, een bewegend lichtstaatfresco van het Franse straattheater Remue Ménage.” Le Bal voert je mee naar een andere Belle Epoque, waar de tijd vervaagt, waar mensen elkaar weer ontmoeten en dansen. Als een wervelwind voeren dansers en acrobaten van dit reizende bal je mee in een wakende droom. Let vooral op het majestueuze, witte paard en de muzikale koets.

GROTE WITTE VOGEL

Nog een opvallende verschijning in de O-parade is de vogel met grote witte vleugels. In zijn kielzog openen reusachtige krijgers de mars van muzen en hoge priesteressen. Ze zijn Le peuple du vent, een volk van legenden en stormen. Je komt werkelijk ogen te kort bij het zien van de steltenlopers, acrobaten en dansers met luchtballonnen van Planète Vapeur.

GENKSE PRAALWAGENS

Maar de O-parade zou geen echte Genkse parade zijn zonder de inbreng van Genkse verenigingen die de praalwagens versieren. De praalwaqens zijn dit jaar het werk van volgende verenigingen: Feestkomiteit der Grotestraat, KWB Boxbergheide, Sardische Culturele Vereniging - Cars Grazia Deledda, Kookvereniging Boxbergheide, CV Orde der Spasbinken en De Volleybalvrienden. De ontwerpen komen onder meer van de Genkse bloemenwinkel Mondeo Flowers en Véronique Lenaers van de gelijknamige balletschool in Genk en Bilzen.

BRUISENDE KERMIS

Ook weer van de partij zijn de gezellige jaarmarkt en rommelmarkt, een bruisende 1 mei kermis en een vuurwerkspektakel. Dit jaar doet stad Genk een extra inspanning voor diervriendelijk vuurwerk zodat te luide knallen zo veel mogelijk gedempt zijn.

Meer info over het dagprogramma?
Lees hier verder