Klankkunsten op Portavida

Gepubliceerd op dinsdag 12 september 2023 12 u.
Sinds enkele maanden staat er aan woonzorgcentrum Toermalien een klankkunsteninstallatie. De twee instrumenten van drie meter hoog, brengen extra beleving voor bewoners en bezoekers op Portavida.

Ook de bewoners van Toermalien laten hun muzikale kunsten af en toe los op de installaties. Ze worden hiervoor begeleid door Maarten Biesmans. Hij is muziektherapeut bij het Zorgbedrijf Ouderenzorg Genk en neemt de bewoners regelmatig mee naar buiten voor een klanksessie.

“Via de klanken gaan we met elkaar in gesprek en kunnen zo uitdrukken wat via taal niet altijd mogelijk is"', vertelt Maarten. "De installatie is zodanig ontworpen en opgesteld dat vrijwel iedereen er gebruik van kan maken. Op die manier zorgen we voor meer verbondenheid."

Klinkt het niet dan botst het maar, zegt met wel eens. Maar toch vindt Maarten dat iedereen er iets mooi uit kan halen en de creativiteit de vrije loop kan laten gaan. Bovendien is het ook fijn om te doen en een ideale gelegenheid om eens naar buiten te trekken.

Je kan het zomer en winter doen!

Zelf eens uitproberen? Ga gerust langs. De instrumenten zijn vrij toegankelijk.