Kolderbos vernieuwt

Gepubliceerd op maandag 3 april 2023 12.05 u.
De wijk Kolderbos ondergaat een transformatie. Er komen nieuwe woongelegenheden en duurzame ontmoetingsplekken die het samenleven stimuleren. De bewoners, een mix van 32 nationaliteiten met heel wat jongeren, denken mee na over de veranderingen. In april is er een lentebabbel en een buitenspeeldag.

Wijk met een hart

Kolderbos is een moza├»ek van kleine wereldjes, met een sterk sociaal weefsel. Maar de open ruimte, de pleintjes en straten, zijn aan een opwaardering toe. De wijk is omgeven door groen van het Zillebos en het Melbergbos. Maar de komende jaren zal Kolderbos groener worden, extra speelruimte bieden en meer aandacht hebben voor de voetgangers en fietsers. Alle ingrepen komen samen in een mastervisie voor de wijk, een project met de titel ‘Ons Kolderbos: Wijk
met een hart’.

Samen met bewoners

De vernieuwing van Kolderbos gebeurt samen met de bewoners. “Om te weten welke aanpassingen nodig zijn, moet je weten wat er leeft”, vertelt architect Bernardo Robles Hidalgo. Samen met zijn vrouw en antropologe Marianita Palumbo en hun kinderen, vestigde hij zich hier een maand om de wijk én de bewoners beter te leren kennen. “We voerden heel wat gesprekken: aan school, in de winkel, en op straat. Op basis daarvan deden we al enkele aanpassingen. Zo kwam er een pop-up speelpleintje van boomstronken en speelbergen, iets waar de kinderen al echt van genieten.”

Ontmoeting centraal

Bewoners en wijkorganisaties denken mee na over nieuwe, gezellige ontmoetingsplaatsen, zoals een buitenkeuken, een serre en een fietsherstelpunt. “Deze ruimtes komen tussen de woonblokken in en zijn met elkaar verbonden”, vertelt het ontwerpteam. “Dat moet de mensen dichter bij elkaar brengen en de wijk aantrekkelijker maken.” Inmiddels is Nieuw Dak gestart met de afbraak van de iconische appartementen aan de Hooiweg en Hondsbos. In de plaats komen er 70 nieuwe woningen. Daarmee komt er nieuw leven in het hart van de wijk.

“Goed dat er vernieuwing aankomt, dat brengt ons dichter bij elkaar” - Monika

Monika woont sinds 2004 in Kolderbos. Haar flat wordt afgebroken en daarom verhuisde
ze naar een nagelnieuw appartement. “Ik voel me hier super”, lacht ze. “Een mooi uitzicht en alles tiptop in orde. De buren zijn mee verhuisd en nu wonen we terug langs elkaar.” Zelf heeft ze er nooit aan gedacht om Kolderbos te verlaten: “Dit is mijn thuis. Ik kan me geen betere plek voorstellen. We wonen in het groen met mensen die elkaar kennen. Elke dag maak ik in het bos een wandeling met mijn hondje. Onderweg sla ik een babbeltje. Problemen heb ik nooit ondervonden. Als je vriendelijk bent tegen anderen, zijn ze dat ook voor jou. Ik vind het goed dat er vernieuwing aankomt, dat brengt ons nog dichter bij elkaar.”


Op donderdag 11 mei organiseren de wijkorganisaties een lentebabbel. Je kan er naar de maquette en de plannen komen kijken.

Voor kinderen en jongeren is er een participatiemoment op de Buitenspeeldag:
woensdag 19 april aan De Kastert (Kasterstraat 51).

Lees meer