Kom jij naar Grootouderdag op 28 oktober?

In samenwerking met de Adviesraad 55+, de bibliotheek en Campus O³ organiseert de Speel’Bieb op 28 oktober een grootouderdag in de bibliotheek. Grootouders zijn er welkom om met hun kleinkind of -kinderen te komen proeven van een rijk aanbod aan leuke spellen en fijne activiteiten. Vrijwilligster Marleen Vanherle werkt voornamelijk achter de schermen van de Speel’Bieb en ontvangt onder anderen groepen studenten die het project willen leren kennen. Niemand beter om uit te leggen waarvoor je bij de Speel’Bieb terechtkan.

Van jonge ouders tot iets minder jonge grootouders. Zo divers is de samenstelling van het vrijwilligersteam achter de Speel’Bieb. Marleen: “Elke woensdagnamiddag en zaterdagvoormiddag kunnen mensen met hun kinderen komen spelen. En uiteraard kan je speelgoed gratis komen uitlenen voor thuis. In ons aanbod vind je een uitgebreide collectie peuter- en kleuterspeelgoed. En natuurlijk ook (gezelschaps)spellen voor jong en oud.”

 

Leren delen

Marleen maakt graag komaf met de idee dat de Speel’Bieb louter een initiatief is voor gezinnen die het financieel niet gemakkelijk hebben: “We richten ons naar iedereen. Zeker op jonge leeftijd gaat speelgoed niet lang mee omdat het kind snel toe is aan nieuwe prikkels. De klemtoon ligt bij ons op het circulaire. Kinderen leren van speelgoed genieten en het daarna weer af te geven.” Als oma van drie kleinkinderen maakt Marleen zelf ook gebruik van de spellen. “Wanneer ze bij mij op bezoek komen of ik naar hen ga, heb ik altijd weer iets nieuws om mee te spelen. Dikwijls bespreken we al op voorhand wat ik de volgende keer kan meebrengen uit de Speel’Bieb.” (lacht)

 

Kwalitatief speelgoed

Het merendeel van het speelgoed in de Speel’Bieb is aangekocht. “Daarnaast ontvangen we heel wat tweedehandsspeelgoed. Uiteraard waken we over de kwaliteit en de veiligheid daarvan. En zien we er streng op toe dat alles hygiënisch blijft.” Zijn financiële middelen haalt de Speel’Bieb uit zijn succesvolle deelname aan het burgerbudget van de stad en een schenking door een Genkse Rotaryclub. “Ook bij de vorige ronde in het burgerbudget waren we bij de winnaars. Met de nieuwe financiële ondersteuning willen we ons systeem van afhaalpunten uitbreiden. Nu al kan je speelgoed via onze website reserveren en ophalen op verschillende plaatsen in de wijken. Dat willen we verder verfijnen en uitbouwen.”

 

Genieten met je kleinkinderen

Met een heleboel speelgoed en spellen trekt de Speel’Bieb op 28 oktober naar de bibliotheek van Genk voor een intens moment tussen grootouders en kleinkinderen. Je kan er ook verhalen beluisteren, deelnemen aan een voorleesmoment of knutselinitiatie, een workshop volgen rond bewegen met je kleinkind of samen naar muziek van vroeger en nu luisteren. “En natuurlijk samen spelen met alles wat we meebrengen”, vult Marleen aan. “Het wordt een heerlijke dag die grootouders en kleinkinderen nog dichter bij elkaar brengt. Hou die namiddag dus zeker vrij. En vergeet niet je kleinkinderen alvast op de hoogte te brengen.”

 

Grootouderdag: 28 oktober van 14 tot 18 uur in de bibliotheek van Genk

 

De Speel’Bieb is geopend op woensdag van 13.30 tot 15.30 uur en op zaterdag van 9.30 tot 11.30 uur in de Oude Hostartstraat 14

www.speelbiebgenk.okapi-spelotheken.be

 

Wil jij meewerken in de Speel’Bieb, voor of achter de schermen?

Of heb je nog degelijk speelgoed dat je wil schenken aan de Speel’Bieb?

genk@okapi-spelotheken.be

Op maandag 14 oktober 2024 zet de Speel'Bieb haar deuren open om 10 uur. Je krijgt er dan uitleg over wat de Speel’Bieb allemaal te bieden heeft en kan het aanbod met eigen ogen aanschouwen. Samenkomst aan de Speel’Bieb, Oude Hostartstraat 14.

Deelname aan dit bezoek is gratis, maar vooraf inschrijven noodzakelijk: sociaal.welzijn@genk.be of 089 65 43 72