Koning Filip op bezoek in de Stiemervallei

Gepubliceerd op woensdag 5 oktober 2022 15 u.
Op 4 oktober 2022 kwam Koning Filip op bezoek in de Stiemervallei. Hij bezocht het project Tuinen van Waterschei, als voorbeeld voor het ontwikkelen van stedelijke natuur.

Tijdens een audiëntie bij de koning over biodiversiteit en klimaatadaptatie van Professor Jacobs (van het Instituut voor Natuur en Bos Onderzoek) werd stad Genk met de ontwikkeling van de Stiemervallei als voorbeeld genoemd voor andere Belgische steden. Koning Filip wou vanuit zijn interesse voor dit thema dit voorbeeld graag komen bezoeken.

Bij aankomst aan de StiemerHUB werd hij ontvangen door minister Demir, gouverneur Landmeeters en burgemeester Wim Dries. In de HUB kreeg hij, na een inleiding door professor Jacobs een toelichting over stad Genk en het project van de Ontwikkeling van de Stiemervallei.

Het hele gezelschap trok nadien de Stiemervallei in langs de Hermesdijkstraat en Stegestraat voor een toelichting over de plannen voor de Tuinen van Waterschei door ir. Bart Van Gassen van Tractebel die mee aan de basis staat van het masterplan voor de Stiemervallei. Katrien Van De Sijpe, afdelingshoofd afdeling Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling van Stad Genk lichtte de waterproblematiek en -strategie van de vallei toe.

De wandeling ging nadien verder door het natte natuurgebied Elsenhout; waar de Natuurpuntconservator van de Stiemervallei, Jos Lycops de vorst kennis liet maken met de waardevolle natuur van het gebied.

Via het natuurgebied ging de wandeling verder naar de achterkant van de Stalenstraat; de ideale locatie voor een toelichting over de betrokkenheid van heel wat partners bij de socio-economische transitie van het gebied en de toekomstige verbinding met de Stalenstraat door Mien Quartier, projectleider sociale innovatie Stiemervallei. Na een wandeling door de Stalenstraat werd het bezoek afgesloten met een warme ontvangst bij Limonata.

Het bezoek is een mooie erkenning voor dit project waar stad Genk samen met heel wat partners aan werkt. Het was een indrukwekkende ervaring waar we met veel trots op terugkijken.

Uiteraard was er ook persaandacht voor dit unieke bezoek: