Kunst, natuur en feest: een goed gevuld jaar in de Stalenstraat

Gepubliceerd op dinsdag 8 februari 2022 8.53 u.
Persbericht van 8 februari 2022

De afgelopen jaren werd er hard gewerkt om de Stalenstraat te transformeren tot ‘Vallei van Werelden’, een straat met een wereld van culturen die een verbinding legt met de achterliggende Stiemervallei. Ook in 2022 staan er weer tal van activiteiten en projecten gepland voor de verdere ontwikkeling van de Stalenstraat. Stad Genk voorziet voor de Verenigde Handelaars Stalenstraat tevens jaarlijks een werkingsbudget van 17.500 euro om acties en activiteiten te ondernemen.


Vandaag werd de terrasinterventie op de Stalenstraat officieel geopend. “Het doel van het terras is de publieke ruimte als verblijfsruimte te versterken en de verblijfskwaliteit van de Stalenstraat te verhogen. Dit past binnen het strategisch masterplan om de Stalenstraat een eigen identiteit te geven als ‘Vallei van Werelden’.” verduidelijkt schepen van economie Toon Vandeurzen. Het terras vormt een experimentele opstelling als onderzoek naar een latere, permanente interventie. De huidige opstelling zal minstens drie jaar gebruikt worden.

Extra parkeergelegenheid

Voor de realisatie van de terrasinterventie werden enkele parkeerplaatsen van op de Stalenstraat weggenomen. Om deze parkeerplaatsen te compenseren legt Stad Genk een parking aan in het project Menos, ter hoogte van het buurtpark. “Ondanks de eerdere plannen om de site af te sluiten hebben we nu beslist om tijdelijk 11 parkeerplaatsen, waarvan één mindervaliden te voorzien en af te bakenen.” zegt schepen Toon Vandeurzen. De parkeerplaatsen zullen ge├»ntegreerd worden in het betalend regime van de Stalenstraat. Stad Genk zal, samen met OPC, actie ondernemen om deze tijdelijke parking op de Stalenstraat te promoten voor kort-parkeren, wat gratis is.

Goed gevuld jaar

In 2022 staan er nog tal van activiteiten en projecten op de agenda. Naast het verder ontwikkelen van het straatbeeld door het verfraaien van elektriciteitskasten en het verder aanleggen van groengevels zal er een kunstinstallatie aan de brug van de Emiel Van Dorenlaan gerealiseerd worden als een toegangspoort naar de Stalenstraat en de Stiemervallei.

Toegangspoort

De kunstinstallatie zal inspelen op de identiteit van zowel de Stalenstraat als de Stiemervallei, en moet de twee in directe verbinding brengen. “Deze maand vinden er verkennende gesprekken tussen artistieke bemiddelaars plaats. Daarna zullen we een aantal kunstenaars vragen om hiervoor een voorstel/ontwerp in te dienen. We verwachten de realisatie in het najaar van 2022.” aldus schepen Toon Vandeurzen.

Allez Stalenstraat

Op 14 en 15 mei vindt de tweede editie van Allez Stalenstraat plaats, het wereldstraatfeest in de Stalenstraat. De bezoeker kan er proeven van de wereldkeuken bij plaatselijke horeca en foodtrucks, zich laten betoveren door wereldmuziek en straatanimatie of snuisteren tussen de producten die lokale handelaars en multiculturele standhouders aanbieden in hun winkels en op straat. Pin 14 en 15 mei dus zeker vast in je agenda!

Langste groengevel van Vlaanderen

In 2021 werden er al een 25-tal gevels voorzien van gevelgroen en/of -tuintjes. “Ook dit jaar lanceren we opnieuw een oproep naar eigenaars van de panden in de Stalenstraat om zich in te schrijven voor een vergroening van hun voorgevel. We hebben de ambitie om in de Stalenstraat de langste groengevel te krijgen van Vlaanderen. Daarom nogmaals een warme oproep aan de handelaars en bewoners om zich in te schrijven.” sluit schepen Toon Vandeurzen af.