Kunst (s)maken in Sledderlo

Gepubliceerd op maandag 29 oktober 2018 16.28 u.
Genkenaren ontmoeten elkaar op de wekelijkse markt, op straat, in hun vereniging en op nog zoveel andere plaatsen in de stad. Ook zo in Sledderlo, waar oude sociale woningen plaats maken voor nieuwbouw. Kunstenaars en bewoners maakten er deze zomer een mooi project van.

Wie er al lang niet meer is geweest, heeft het misschien niet opgemerkt, maar de inwoners van Sledderlo voelen het al langer. Hun wijk wordt mooier. Sledderlo kreeg een groen hart, een Finse looppiste, een Huis van het Kind, nieuwe culturele ruimte en sportinfrastructuur. En van enkele verouderde woonblokken wordt op dit moment het laatste restje puin geruimd. Bewoners verhuisden naar de nieuwe appartementen aan de Kopeikstraat en de Zomereikstraat.

HALLO, WIJ ZIJN DAVID EN TIRZO

BO(o)M, een sociaal cultureel project van stad Genk, stuurde in opdracht van sociale huisvestingsmaatschappij Nieuw Dak een kunstenaarsduo naar de wijk om het samen met de bewoners te hebben over de impact van zo’n verhuis. Wat neem je mee? Wat laat je achter? Kunstenaars David Bade en Tirzo Marha omschreven de wijk direct als erg gastvrij! “Eenmaal je iemand wat beter leert kennen delen ze de mooiste verhalen. Daar hoort ook altijd koffie of thee bij.”

VERHUISDOZEN

Ondertussen vulden de verhuisdozen zich in Sledderlo. De kunstenaars hielpen met het opmeten van de gordijnen en hadden korte en lange gesprekken over de nakende verhuis. “Wie een voorwerp wilde achterlaten kon het ons doneren", vertellen David en Tirzo. Ze gingen zelfs tot in het verlaten appartementsgebouw op zoek naar achtergelaten objecten.

TWEE BEELDEN

Met de kleine en grote dingetjes van de bewoners gingen ze aan de slag. Vlak voor de zomer dropten de kunstenaars dan tal van betonnen objecten op de stoep van de Kopeikstraat en de Zomereikstraat. Daar gingen de kunstenaars mee aan de slag. Bewoners konden vanuit hun raam toekijken of gewoon meedoen. “We leerden de buurt kennen en voelen ons er intussen thuis. Sommige bewoners kwamen elke dag een kort praatje slaan. Anderen nodigden ons zelfs uit bij hun thuis.” Zo ontstonden er twee beelden voor Sledderlo: eentje voor de Kopeikstraat en eentje voor de Zomereikstraat.

EEN OMA VOOR DE WIJK

Het waren vooral de kinderen uit de buurt die op de proppen kwamen met ideeën voor de sculpturen. Er werden objecten gemaakt uit klei of vormen met papierlijm. De verhalen, de objecten en alle andere elementen voegden David en Tirzo samen tot twee ongewone beelden. In de Zomereikstraat werd een houten gezicht van een oma ook de titel van het beeld. In de Kopeikstraat kan je een soort vogel herkennen, die zijn vleugels spreidt. Hij schenkt thee en heeft glazen voor iedereen.

WE GAAN DOOR

Tijdens een gezellig buurtfeest eind september werden de beelden officieel ingehuldigd. Vanaf nu kunnen ze een eigen leven gaan leiden. Want iedereen ziet er wel iets anders in. Het ideale gespreksonderwerp dus! In de Zomereikstraat kreeg het beeld al een extra kleurtoets. Dat van de Kopeikstraat moet nog even wachten. Een goede reden voor David Bade en Tirzo Martha om nog eens terug naar de volgens hun prachtige wijk omringd door bossen te komen. De beelden blijven er nog een tijdje staan, ga dus ook zelf eens een kijkje nemen!

MEER WETEN OVER BO(O)M?

BO(o)M is de naam voor de sociaal-artistieke cel van de Dienst Cultuur van stad Genk. Samen met een kunstenaar, theatermaker, choreograaf ga je als Genkenaar aan de slag rond een thema dat bij jou past. Het resultaat is altijd iets bijzonders van een sculptuur, een tentoonstelling, een theaterstuk tot een dansvoorstelling of misschien zelfs een kortfilm. Waar kan je nog aan meedoen?

Neem contact op met de Dienst Cultuur.

Dit zijn twee workshops die je kunnen inspireren.

OEMM: dansproject voor moeders. Open workshop op zaterdag 17 november 2018 om 10 uur, inschrijven via kunst@genk.be

TEK-STIEL: maak de ideale stad met textiel. Workshop met begeleiding door ontwerpster Linde Hermans. Zaterdag 15 december van 10 tot 16 uur, Andere Markt, Hoefstadstraat 27.