Kunstenaars met 'Transisthor' aan de slag in Nieuw-Texas en Waterschei

Gepubliceerd op donderdag 1 juni 2023 13.56 u.
In de zomer van 2023 gaan er twee kunstenaars aan de slag in het projectgebied van oPEN Lab.

De kunstenaars werken voor LUCA School of Arts, de kunstenhogeschool op C-mine die al eerder betrokken was bij projecten in Genk, zoals Stiemerlab. Fotograaf Kristof Vrancken en grafisch ontwerper Niek Kosten geven les op deze kunstenhogeschool en werken er als onderzoekers. Ze hebben elk meer dan 10 jaar ervaring met sociaal-artistieke projecten in hun artistieke praktijk, onderzoekswerk en onderwijsopdrachten. In hun werk besteden zij veel aandacht aan het thema duurzaamheid, het betrekken van mensen en Genk als context.

Foto: Niek Kosten & Kristof Vrancken (Not In My Backyard! project over de Japanse Duizendknoop). Credits foto: Kristof Vrancken

In de Genkse wijken Nieuw-Texas en Waterschei starten zij, samen met de partners van het Living Lab Genk, een kunstenproject op, genaamd ‘Transisthor’. Het doel van dit kunstenproject is om een breed publiek voor te lichten, te activeren en bewust te maken van groene, duurzame energie. Herbij betrekken ze huurders, huiseigenaars en buurtbewoners van Waterschei en Nieuw-Texas. De kunstenaars vertoeven ongeveer een jaar (zomer 2023 tot zomer 2024) in de wijken.

Foto: Voorbeeld van zonnepanelen met print eruit kunnen zien. Credits foto: Pixasolar / Egbert de Boer

In hun project willen Kristof en Niek grote en beeldende muurschilderingen maken, voor en met de buurt. Ze gaan hiervoor aan de slag met kunstwerken gedrukt op zonnepanelen, die duurzame energie voor de wijk gaan opleveren.
De kunstwerken willen ze maken samen met huurders, huiseigenaars en buurtbewoners van Waterschei en Nieuw-Texas; jullie dus! Ben je nieuwsgierig? Wil je weten hoe jij onderdeel kan vormen van dit kunstproject? Hou dan zeker de oPEN Lab-website in de gaten voor meer nieuws!