Kunstenaars bemeubelen landschap op C-mine

Gepubliceerd op vrijdag 23 april 2021 10.52 u.
Sinds maart bivakkeren Ciel Grommen en Maximiliaan Royakkers aan de voet van de terril in Winterslag. In hun Winterslagse baksteenwerf maken deze kunstenaars-architecten bakstenen waarmee ze een ontmoetingsplek op C-mine bouwen. Je kan in mei de werf bezoeken.

VERHIT LIGBED

Le Paysage Ménagé is de naam van een meerjarig onderzoeksproject van Ciel Grommen en Maximiliaan Royakkers. Op de uitnodiging van CIAP en FLACC zijn de kunstenaars op zoek gegaan naar verbintenissen met het post-industriële landschap van Winterslag. Ze gaan de komende weken dit landschap 'bemeubelen'. Ciel en Maximiliaan omschrijven het zol: "We gaan een groot verhit ligbed maken dat een unieke ontmoetingsplaats zal worden. We lieten ons daarvoor inspireren door het Chinese 'kang'-bed en de Russische 'pechka'-kachel. Het platform dat we maken, kan van binnenuit verhit worden. Deze warmte en gastvrijheid sluiten perfect aan bij de multiculturele samenleving die Genk sinds de mijnindustrie geworden is."

WINTERSLAGSE DUIVELS

De kunstenaars gaan hiervoor te werk met materiaal uit onze Genkse geschiedenis. Als enige mijnsite in Genk had Winterslag immers een steenbakkerij. Daar werd het puinafval van de steenkoolontginning verwerkt in de bouwmaterialen voor de snel groeiende cités. Tot op de dag van vandaag sieren de karakteristieke zwartgeblakerde bakstenen ook wel 'Winterslagse duivels' genoemd, vele gevels in de wijk.

HANDGEVORMD

Ciel en Maximiliaan ontwikkelden een eigen techniek om een nieuwe editie van deze lokale mijnsteen te produceren. "Eerst worden de stenen handgevormd, dan gedroogd en gebakken in open lucht. Binnenkort gaan we ze gebruiken voor het grote verwarmde ligbed op het ontmoetingsplatform."

KOMEN KIJKEN?

Je kan de kunstenaars en vrijwilligers nog aan het werk zien van 7 tot en met 11 mei op hun Winterslagse baksteenwerf. Ze geven je graag een woordje uitleg. In juni is er een inhuldiging gepland van het platform met, zo mogelijk, een boeiend publieksprogramma. Hou de website van Ciap, C-mine zeker of FLACC in de gaten.

Le Paysage Ménagé
Nog tot 11 mei op C-mine
www.ciap.be

Dit project is in samenwerking met CIAP en FLACC, in het kader van Elements 2021. Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, stad Genk, CIAP-leden en C-mine.