Kunstencentrum Jester bouwt in Genk

Gepubliceerd op dinsdag 31 januari 2023 10.45 u.
Jester is een internationaal platform voor hedendaagse kunst in Genk. "Nu werken de kunstenaars en het Jesterteam nog in het Energiegebouw op C-mine en in Casino Modern", vertelt het directeursduo. Maar in het najaar van 2023 trekken ze naar hun nieuwe ‘thuis’ op C-mine". Tijd voor een kennismaking.

FANTASTISCHE PLEK

De werken aan het nieuwe kunstencentrum dat achter Luca School of arts op C-mine wordt opgetrokken, zijn al in september van vorig jaar gestart. Maar ondertussen is Jester al erg actief op C-mine.

“Jester maakt en presenteert projecten met nationale en internationale kunstenaars, en dat heeft soms een lange tijd nodig", legt artistiek directeur Orlando Maaike uit. "Kunstenaars komen meestal een tijdje naar Genk om een project te bedenken en te produceren. Soms wordt er tijdens het proces iets gedeeld met het publiek en soms pas aan het einde als het klaar is. Een eigen gebouw met verblijfsruimte en kunstenaarswerkplaatsen voor hout, metaal, keramiek, taal en digtale print, presentatieruimte en een mooie tuin zullen een enorme meerwaarde zijn. C-mine is dan ook een fantastische plek. ”

Foto 1: Yesim Bektas en Orlando Maaike Gouwenberg staan aan het Warmbed op C-mine. Deze creatie van het kunstenaarsduo Grommen en Royakkers in opdracht van Jester is een stenen ontmoetingsplek die verhit kan worden. De bakstenen zijn ter plaatse gebakken door de kunstenaars met de hulp van Genkenaren. Een voorbeeld hoe Jester het publiek betrekt in het proces.

Foto 2: Keramiek atelier Jester

BREED PUBLIEK

“Eens we onze eigen nieuwe ruimtes hebben, zal het veel makkelijker zijn om bezoekers te verwelkomen en met hen in contact te blijven”, verzekert Yesim aan. Zij neemt de zakelijke leiding van Jester op. “We willen dat meer kunstenaars uit de stad en omgeving, van amateur tot professional, van deze faciliteiten gebruik kunnen maken. Al deze kunstenaars bij elkaar zorgen voor een levendig geheel. Bovendien we willen een breed publiek aan ons binden, door bijvoorbeeld uitstappen, rondleidingen, filmavonden en leesgroepen aan onze projecten te koppelen. Door lid te worden van Jester krijg je bovendien een bijzondere inkijk in onze organisatie en bouw je mee aan onze community.

Foto 3, 4 en 5: Sfeerbeelden van het nieuwe kunstencentrum dat in het najaar van 2023 zal openen. Jester is ontstaan uit het FLACC en CIAP en wordt gebouwd met steun van de Vlaamse Overheid en stad Genk.

INTERNATIONALE SAMENWERKING

Jester staat naar eigen zeggen voor uitzonderlijke projecten die mensen zullen verbazen en laten zien hoe divers de wereld is. "We hebben culturele partners in de voormalige mijngebieden van Kentucky in de VS en in Polen maar ook in New York en Taipei."

HOFNAR

Voor wie zich afvraagt waarom deze organisatie Jester heet, schept Orlando Maaike wat meer duidelijkheid. “Jester komt van het Engels en betekent hofnar. Een figuur die als enige grappen mocht maken over en tegen een koning. De naam geeft ons de mogelijkheid om met een knipoog en humor moeilijke onderwerpen in de wereld te kunnen benaderen. Dat wil zeker niet zeggen dat we alleen maar grappen maken maar wel dat we blijven proberen elementen in het programma in te bouwen die voor meer mensen en op meerdere niveaus toegankelijk zijn. Bij deze nodig ik iedereen uit om kennis te maken met ons. Onze eerste expo van het nieuwe seizoen in kunstencentrum Jester legt meteen een link met de Genkse geschiedenis en is vanaf 11 maart te bekijken in het C-mine energiegebouw."

Foto 6: de expo Charming for the Revolution toont vanaf 11/3 werk van kunstenaars die keer op keer kiezen om de wereld vanuit een ander perspectief te benaderen en dingen te manipuleren, uit te vergroten of juist te verhullen. De tijdelijke tentoonstellingsruimte in het Energiegebouw wordt omgetoverd in een theatraal landschap waar onder meer film en sculpturen te zien zullen zijn.

Meer info over het programma van Jester op C-mine

Lees meer