Kwieke kokkin achter het fornuis van Da Mangia

Amelia runt als 64-jarige de keuken en de feesten in Da Mangia. ‘Het is sterker dan mezelf’, zegt de vieve Amelia. ‘Ik kan niet stilzitten, en dat lijkt me trouwens ook geen goed idee. Veel gepensioneerden zijn eenzaam en klagen over pijn hier en daar. Maar daar heb ik geen last van. Zolang je onder de mensen komt, beweegt en bezig bent, dan blijf je gelukkig en gezond, volgens mij’, vertelt Amelia.

GROOT GEZIN

Met veel liefde denkt Amelia terug aan de warme tijd die ze, lang geleden, met haar mama in de keuken doorbracht. Ze groeide op in een groot gezin met acht kinderen. ‘Dan moet je vroeg meehelpen in het huishouden en in de keuken. Ik heb alles geleerd van mijn mama. Ze leerde me als echte Italiaanse uiteraard ook pasta maken. Tot op de dag van vandaag maak ik ze vers en op de manier van mijn mama’, vertelt Amelia. Zo eet je in Eetcafé Da Mangia enkel verse, huisgemaakte pasta. Een rariteit in tijden van industriële, voorverpakte ingrediënten.

BRUNCH, LUNCH, DINER

Amelia gaat duidelijk niet voor de gemakkelijkste oplossing. Om het allemaal behapbaar te maken, kan je er tijdens de week enkel lunchen. ‘Als lunch hebben we eenvoudige gerechten zoals spaghetti bolognaise, lasagna, of een broodje porchetta. Alles zelfgemaakt uiteraard. Iedere vrijdag zijn er vanaf 17 uur pizza en stokjes, een traditie. In het weekend eet je hier ’s avonds à la carte. We hebben een beperkte kaart, maar alles is kraakvers en huisgemaakt. Ik zou het niet anders willen’, gaat Amelia verder. De zondag is bij Da Mangia een extra lange dag, want dan is het eetcafé de hele dag open van brunch, over lunch tot diner. En op vraag kan je er een feestje geven. Deze gepassioneerde vrouw zit nog lang niet stil, zoveel is duidelijk.

LABIOMISTA

Vlakbij Da Mangia ligt LABIOMISTA het kunstproject van kunstenaar Koen Vanmechelen. ‘Sinds dit er is, komt hier regelmatig nieuw volk over de vloer. Veel mensen uit Nederland en andere delen van België weten ons plots ook te vinden. Fijn dat ze zo enthousiast zijn over ons zaakje. In de zomer stonden we trouwens samen met andere initiatieven uit de buurt met een kraampje op Nomadland, de gezellige ontmoetingsplek van LABIOMISTA.’