Laat corona niet naar je hoofd stijgen!

Van 1 tot 10 oktober was het de 10-daagse van de geestelijke gezondheid. Net zoals vorig jaar verschenen er her en der spreuken in het straatbeeld; fijne woordspelingen, deugddoende boodschappen en quotes om even bij stil te staan. Hiermee werd niet alleen een glimlach getoverd op het gezicht van heel wat mensen, maar gaan mensen ook (meer) nadenken over hun geestelijke gezondheid en het belang van sociale verbondenheid daarbij!

Omdat dat erg belangrijk blijft, zeker in deze tijd, geven we hieronder 6 belangrijke tips om Corona niet naar je hoofd te laten stijgen.

Het zijn immers bizarre tijden, en best ook bange. Maar laat die niet aan je hart komen en niet aan je hoofd. Zorgen voor jezelf moet je altijd. En vandaag nog nét iets meer dan anders. Of je nu thuis zit of elke dag uit werken gaat: we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. En we geraken er allemaal samen uit. Misschien voel je je soms triest, bezorgd, verward, angstig of zelfs boos in deze crisis. Dat is compleet normaal. Hier alvast tips om daarmee om te gaan.

Breng structuur in je dag

Sta altijd op hetzelfde uur op, neem tijd om je te verzorgen, eet op regelmatige tijdstippen en ga elke dag ongeveer op hetzelfde uur slapen. Zorg voor afleiding: ga buiten, wissel wat je moet doen (werk en/of huishouden) af met wat je graag doet, zoals lezen, knutselen … Wissel je werk- en/of huistaken af met creatieve en rustgevende activiteiten. Stel jezelf doelen, maak een planning. Maar leg de lat niet te hoog.

Beweeg, beweeg, beweeg

Grijp élke beweegkans: dans op muziek van de radio of doe de afwas al shakend, zet je tuin op orde, …

Inspiratie nodig voor beweegoefeningen: www.sporza.be en zoek op het trefwoord ‘beweegtips’

Ook zittend kan je bewegen, neem hiervoor een kijkje op www.youtube.com en zoek op het trefwoord ‘cordaan’.

Voor beweging onder begeleiding van een ergotherapeute kan je terecht in het dienstencentrum om daar op corona-veilige wijze aan zitturnen te doen in een kleine groep. Meer info: 089 65 58 81

Als je de hele dag binnen zit, verval je makkelijk in ongezonde gedragspatronen waardoor je je slechter gaat voelen. Voldoende bewegen gaat hand in hand met gezonde voedingsgewoontes en voldoende water drinken.

Meer ideeën omtrent gezonde voeding: www.genk.be/budgetvriendelijk_gezonde_voeding_corona 

Hou afstand, maar blijf sociaal verbonden

Laat voicemailberichtjes achter bij wie je mist, stuur postkaarten, … Gebruik digitale tools voor bijvoorbeeld videobellen, online spelletjes, …

Vriendelijkheid, warmte en respect kosten niets maar zijn onmisbaar.

Voor een gezellige babbel kan je als senior ook altijd terecht bij een ‘belgezel’. Meer info: 089 65 58 81.

Blijf positief denken

Laat los wat je niet kan veranderen, focus op dingen die je wel kan doen en ga aan de slag. Mis je bepaalde activiteiten? Zet dat gemis om in dankbaarheid ervoor. Lucht je hart bij iemand als dat nodig is. Maar sluit altijd af met een positieve noot. Vergeet niet te lachen, humor is gezond.

Zet je in voor anderen

Bel naar wie alleen is, schrijf brieven naar bewoners van woonzorgcentra, doe boodschappen voor wie dat niet kan.

Het zijn solitaire maar ook solidaire tijden: als vrijwilliger kan je op veel manieren je steentje bijdragen.

Voor meer info over vrijwilligerswerk, neem een kijkje op www.genkhelpt.be of www.genkvrijwilligt.be of bel naar 089 65 43 73.

Bouw rust in voor je geest

Besteed elke dag minstens een uur aan activiteiten die rust brengen: ademhalingsoefeningen, meditatie, mindfulness, yoga, puzzelen, tekenen, …

Voor inspiratie: https://www.genk.be/gezonde-geest-in-een-gezond-lichaam-in-coronatijd

Pieker je veel? Voel je daar niet schuldig over, maar wees je er bewust van. Probeer gepieker te beperken tot maximaal 1 uur per dag.

De tips kwamen tot stand in samenwerking met Lieven Annemans, titularis van de NN-UGent Leerstoel omtrent geluk.

Bron: www.gezondleven.be