Laatste rood-witte schouw van Langerlo tegen de grond

Gepubliceerd op vrijdag 4 maart 2022 15.05 u.
Persbericht van 4 maart 2022

Morgen om 15 uur gaat de laatste schouw van Langerlo tegen de vlakte. Het is de laatste van de drie rood-witte schouwen en 2 koeltorens van de thermische elektriciteitscentrale aan de haven van Genk. De centrale deed jarenlang dienst als kolencentrale en werd in 2017 gesloten. “Het vallen van de laatste schouw betekent voor Group Machiels het startschot voor een duurzame ontwikkeling op deze exceptionele locatie.” aldus Wesley Mazzei voor Group Machiels.

Op 2 oktober gingen reeds twee rood-witte schouwen en twee koeltorens tegen de grond. Voor de implosie werd toen 95 kg springstof gebruikt, verdeeld over vier constructies. “De implosie van de schouwen en torens bracht veel kijklustigen met zich mee; maar liefst 6000 mensen zakten af naar Genk om de iconische constructies neer te zien gaan.” vertelt waarnemend burgemeester Anniek Nagels.

Eén schouw werd niet afgebroken. De afbraak van de laatste schouw werd uitgesteld omwille van de noodcommunicatie van vervoersmaatschappij De Lijn die nog op de schouw aanwezig was.

De laatste schouw

Nu alle noodcommunicatie verwijderd is kan ook de laatste schouw tegen de grond. Dit gebeurt op 5 maart om 15 uur. Omdat het gaat over één enkele explosie wordt er geen zone voorzien voor publiek.

Veiligheid & communicatie

De veiligheidsperimeter tijdens de explosie is 200 meter. De hoofdaannemer zorgt voor verneveling om stofhinder te voorkomen. Verder beperkt de perimeter zich tot het terrein zelf en het zuiderdok van Haven Genk, welke niet toegankelijk zijn.

Om 14.45 uur stuurt Stad Genk een BE-Alert uit om de omwonende te informeren over de knal.

Pers

Voor het vastleggen van beeldmateriaal kan pers vóór zaterdag 12 u. contact opnemen met Wesley Mazzei (+32 491 965 805), die aanwezig zal zijn op Haven Genk.
Adres: Haven Genk, Kolenhavenstraat 6, 3600 Genk
Parking: aan het kantoorgebouw
Inkom: via de hoofdingang

COVID MAATREGELEN: Een Covid Safe Ticket is niet nodig.