Lancering Stiemerhub

Gepubliceerd op woensdag 9 februari 2022 8.39 u.
Persbericht van 9 februari 2022

Stad Genk startte onlangs met de sloop van de verwaarloosde huizenrij op de André Dumontlaan. De huizen maken plaats voor een open zicht op de vallei van de Stiemer. Twee bestaande panden blijven nog even staan; één pand wordt ingericht als StiemerHUB, een experimentele ruimte waar iedere Genkenaar welkom is.

Duurzamer Genk

Toon Vandeurzen, bevoegd voor Duurzaamheid: “De StiemerHUB is een onderdeeltje van het ambitieuze masterplan dat de stad heeft voor de hele Stiemervallei. De StiemerHUB is een plek om Genkenaren dichter bij de Stiemervallei, dichter bij de natuur te brengen. De ligging vlakbij de Stiemer maakt dit de plek bij uitstek om gedurende drie jaar te ‘werken’ aan een duurzamer Genk. Het wordt een experimentele ruimte waar iedere Genkenaar welkom is. Het is een plek waar we kunnen leren hoe we met de natuur kunnen leven, hoe we met de natuur kunnen werken, hoe we ons door de natuur kunnen laten inspireren en hoe we natuurlijke omgevingen kunnen leren beschermen. Maar natuurlijk ook waar je de plannen met de Stiemervallei vanop de eerste rij kan volgen.”

Stiemervallei verbindt

De plannen voor deze StiemerHUB passen in het masterplan dat de stad heeft voor de hele Stiemervallei. Toon Vandeurzen: “Voor vele Genkenaren is de Stiemervallei, een groen-blauwe ader die de hele stad doorkruist, een onbekende plek. We willen daarom in de Stiemervallei leuke plekken ontwikkelen waar mensen graag naartoe trekken. Het stadsvernieuwingsproject ‘Tuinen van Waterschei’ is een eerste belangrijke stap in de realisatie van het masterplan. In dit gebied raken of overlappen verschillende delen van de stad elkaar: de mijncités Waterschei-Noord en Waterschei-Zuid, de wijk Oud-Waterschei, de Stalenstraat en het wetenschaps- en technologiepark Thor Park. De Stiemervallei verbindt al deze werelden.”

Workshops

Toon Vandeurzen: “We willen met de StiemerHUB een plek creëren waar we kunnen werken aan onze band met de vallei. Waar ook de ‘Vrienden van de Stiemer’ hun thuisbasis krijgen, waar Stiemerdeals het licht zien en waar we met allerhande workshops mensen terug goesting doen krijgen in de natuur. Bovendien leent deze locatie zich ook perfect als opening naar de Stalenstraat, Vallei van Werelden, dus er zijn heel wat kruisbestuivingen mogelijk die dit stukje Genk nog groener, boeiender en gevarieerder zullen maken".

Belevingstuin

"Dit gebied wordt binnen 2 à 3 jaar in de markt gezet; we streven ernaar om hier een duurzame woonontwikkeling te laten verrijzen, in connectie met de vallei. Het zou echter zonde zijn om het gebied er al die jaren zo bij te laten liggen. Dus van die tijd maken we nu gretig gebruik; naast de StiemerHUB heb je hier een prachtige groene zone waar je kan genieten van het zicht op de natuur, om met iemand af te spreken … We willen er een belevingstuin van maken die overgaat in natuurgebied, met banken, een buitenruimte, misschien wat speelelementen … Ook de betrokken partners kunnen hier activiteiten organiseren zoals kinderfeestjes in de natuur, moestuinsessies, een leuk concertje … Creatieve ideeën zijn welkom!", aldus nog Toon Vandeurzen.

Genk. Stad vol van natuur

Genk, de groenste centrumstad van Vlaanderen, is eind april gastheer van het evenement ‘Genk. Stad vol van natuur’. Van 28 tot en met 30 april is Genk het Europees centrum voor ‘nature based solutions of natuur als oplossing’. Heel wat Europese en Vlaamse academici, steden, ondernemers en organisaties strijken neer in Genk en laten zien waar ze binnen het Europees onderzoeksproject ‘Connecting Nature’ rond gewerkt hebben; namelijk hoe je natuur in de stad kan inzetten om zowel een ecologische, economische en sociale ontwikkeling op gang te brengen. Via een uitgebreid en gevarieerd programma leer je heel wat over de impact van natuur op een stad. Op donderdag en vrijdag gaan de activiteiten door in en rond het Thor Park. Zaterdag kan je in heel Genk terecht voor activiteiten in en over de Genkse natuur. Van zodra het programma concreet is, vinden jullie alle info op www.stadvolvannatuur.be