Wat tot een jaar of tien geleden nog uitzonderlijk was, gebeurt vandaag op elke hoek van de straat: filmpjes maken. Met de komst van de smartphone zijn gaandeweg meer mensen allerlei gebeurtenissen in hun dagelijks leven gaan filmen. Maar hoe doe je dat precies? Amateurcameraman Leon Geets van videoclub VFC Genk leert je er graag meer over in drie lessen. Je kan kiezen voor een avondcursus of een lessenreeks overdag.
Hoe heb je al je kennis over filmpjes maken opgedaan?
Leon: Zelf film ik al dertig jaar. Bijvoorbeeld wanneer we met het gezin op vakantie gingen. Maar toen ik om gezondheidsredenen met pensioen moest, werd ik lid bij een videoclub. Soms trekken we met de leden naar een mooi park of een museum. Iedereen maakt er dan zelf een film over. Naderhand bespreken we het resultaat in groep en merk je dat er evenveel versies van filmpjes bestaan als er mensen zijn. Daar leer je heel veel uit. Eigenlijk zijn al onze clubleden zowel camera- als geluidsspecialist én regisseur. Bovendien let ik heel goed op als ik naar een film kijk en merk wel wat foutjes op. Dat kan soms vervelend zijn voor wie met me meekijkt (lacht).
Wat voor films maak je zoal?
Leon: We krijgen bij de videofilmclub heel uiteenlopende opdrachten: van reclamefilms voor aanhangwagens over reportages tot een livestream van de middernachtmis. Die variatie houdt het bijzonder boeiend. Onlangs maakten we nog een filmpje over het WK Feedervissen in Geistingen bij Kinrooi. Dat vind je op ons YouTubekanaal (scan de QR-code onderaan het interview voor het filmpje, red.) en werd op enkele maanden tijd 12.000 keer bekeken.
Welke belangrijke veranderingen merk je in filmtechnieken de laatste tien jaar?
Leon: Veel meer dan vroeger wordt vanuit de hand gefilmd. Vroeger was een statief quasi verplicht. Uit de hand gefilmd, worden beelden al snel veel levendiger en wordt de kijker als het ware onderdeel van het gefilmde. Dat is goed nieuws voor wie met een smartphone filmt. Door met een GoPro (een actiecamera, red.) of een drone (een heel kleine helikopter met een camera, red.) te werken, maak je het spannender en mooier.
Wat leren de cursisten die deelnemen aan de lessenreeks?
Leon: In les één vertel ik meer over de basistechnieken om een filmpje te maken met een smartphone. Tijdens de tweede les is er ruimte voor de praktijk en passen we toe wat we leerden in de eerste les. En de laatste dag geef ik een inleiding in DaVinci Resolve. Met dat montageprogramma kan je beelden knippen, plakken en achter elkaar plaatsen. Een mooi filmpje maak je door verschillende shots te bewerken en te combineren. Daar gaan we dieper op in.
Wat moeten deelnemers weten of kunnen om je lessen met succes te volgen?
Leon: Het is een heel laagdrempelige cursus. Maar uiteraard moet je wel een smartphone hebben. Bovendien is het voor de derde les goed dat je enige computervaardigheid hebt. Die dag breng je het best je eigen laptop mee om met DaVinci Resolve te werken, dat we samen installeren. Het is goed dat je als deelnemer vanachter je scherm kan meevolgen hoe dat precies moet.
Klik hier voor het filmpje over het WK Feedervissen: https://youtu.be/fgtQIJ2Wc
De lessen vinden plaats in zaal 1 van het stadhuis (eerste verdieping).