Leerlingen ontdekken hun technisch talent in TECHville

Gepubliceerd op maandag 24 februari 2020 12.53 u.
Op 20 februari opende EducaThor een nieuw initiatief in de T2-campus op Thor Park: TECHville is de belevingsruimte die jongeren uitdaagt voor een spannend technologieavontuur. Hier ervaren ze hoe technologie hun leven beïnvloedt. Eind januari kwamen leerlingen van het Atlascollege dit uitproberen.

WAAROM BOUWT DE STAD TECHVILLE?

Thor Park maakt de verbinding tussen onderzoek en ontwikkeling, innovatie, ondernemerschap en talentontwikkeling. De T2-campus vervult op Thor Park de rol van talentontwikkeling. Hier vind je een ruim aanbod aan technische opleidingen voor werkzoekenden, werknemers, leerlingen en studenten in één gebouw. “T2-campus wil het technisch talent in onze regio verder aanscherpen”, vertelt Ingrid Cruysberghs van EducaThor. “Bedrijven hebben het nog steeds moeilijk om de juiste technische profielen te vinden. Hoewel een sterke technische opleiding een garantie is op een job, kiezen nog te weinig jongeren voor techniek.”

VOLWAARDIG AANBOD VOOR SCHOLEN

“Met TECHville en initiatieven zoals de Technologiebende trekt de stad Genk voluit de kaart van de jongeren. We willen ze al heel jong motiveren om te kiezen voor techniek en technologie”, zegt Annelies Schrooten. “Met de Technologiebende biedt de stad Genk al enkele jaren workshops aan rond technologie en wetenschap (STEM-workshops). Maar die kunnen ze enkel in hun vrije tijd volgen hier op de T2-campus, maar ook in Kattevennen - Cosmodrome en in de Bib. Met TECHville hebben we nu ook een volwaardig aanbod voor klassen tijdens de schooluren.”

WAT KAN JE DOEN IN TECHVILLE?

Hier kunnen leerlingen voluit experimenteren en hun creatieve brein aan het werk zetten. In teams zoeken ze naar oplossingen voor de uitdagingen rond energie, elektro, informatica en materialen. “We hebben 5 thematische werkeilanden waar ze telkens aan twee opdrachten werken”, verduidelijkt Peter Evens. “Zo is er een Teslaeiland waar de leerlingen een domotica-systeem bouwen en zo meer leren over hoe je een huis slimmer kan maken. Aan het Turing-eiland testen ze hun informaticakennis door bijvoorbeeld een slimme dansvloer te installeren of verkeerslichten te programmeren. Op het Thor-eiland leren we ze hoe afval te sorteren met artificiële intelligentie. Zo zijn er 10 uitdagende opdrachten. En daarbij kunnen ze ook laten zien of ze hands-on zijn want ze kunnen ook van alles zelf bouwen.”

EXCURSIE NAAR THOR!

Voor en na een bezoek aan TECHville kan de klas de thema’s en opdrachten waarmee ze hebben kennisgemaakt, verder uitdiepen op eigen tempo. En er is meer, zegt Ingrid. “Scholen die hun TECHville avontuur graag aanvullen kunnen er een excursiedag van maken. Want je kan hier ook een workshop ondernemerschap volgen of een leuke verkenningstocht op Thor Park doen met allerlei weetjes rond energie.

Ben je leerkracht en wil je ook met leerlingen een bezoek plannen? Contacteer ons!

GEÏNTERESSEERD?

GEANNULEERD WEGENS CORONA-MAATREGEL. VOLG OP WWW.GENK.BE/CORONAVIRUS

KOM NAAR HET TECHFESTIVAL OP 9 MEI 2020!
TECHville richt zich vooral op de scholen, maar op 9 mei kan iedereen er terecht!
Ontdek met je gezin wat TECHville te bieden heeft!