Leertraject: beheer van everzwijnen in Genk

Waarom starten we met dit leertraject?

De populatie everzwijnen is de laatste jaren sterk toegenomen in Vlaanderen, waardoor overlast en schade toenemen, nu ook in bewoonde gebieden. De huidige beheerstrategie en de wetgeving rond jagen is echter nog niet afgestemd op dit relatief recente fenomeen van een stedelijke context. De maatregelen die de stad en haar inwoners kunnen en mogen nemen tegen everzwijnen zijn daardoor nog redelijk beperkt.

Het doel van dit experimenteel project is om uit te proberen hoe we de beheerstrategie in bewoond gebied efficiënt kunnen uitvoeren, zowel op korte als lange termijn. De uitkomst van het project wordt gebruikt om nadien eventuele structurele aanpassingen door te voeren in de rest van Vlaanderen zodat ook daar het beheer geoptimaliseerd kan worden.

Hoe gaat het leertraject in Genk concreet in zijn werk?

Met dit project willen we gericht kijken wat er nodig is om beter te kunnen inspelen op de problematiek in bewoond gebied. Ons team van experts zal testen hoe de huidige beheerstrategie (zoals hieronder beschreven) aangepast kan worden aan de uitdagingen specifiek voor bewoonde gebieden.

We werken in 3 stappen :

1. Melden!

  • Als je schade van everzwijnen ondervindt is het belangrijk dat je dit meldt. Dankzij deze meldingen kunnen wij duidelijk in kaart brengen waar de everzwijnen zich ophouden en waar schade of overlast veroorzaakt wordt. Melden kan via onderstaande knop.

Meld overlast

2. Observatie & probleemstelling

  • De meldingen worden gecentraliseerd en bestudeerd. Op basis van de meldingen en een verkennende patrouille wordt een plan van aanpak opgesteld.
  • Uit deze patrouilles stelt het gespecialiseerd team vast wat de situatie is : wonen de everzwijnen in dit gebied, zijn ze op doortocht, met hoeveel zijn ze?

3. Actie ondernemen

  • Op basis van de meldingen en observatie wordt er een aanpak voor beheer uitgewerkt die veilig en effectief is. Per situatie en melding wordt dit afzonderlijk bekeken. De aanpak kan dus bij iedereen verschillen.
  • Beheer kan bestaan uit: schieten, vangen of verjagen.

Meer info over het leertraject

natuurenbos.vlaanderen.be