Leerwinkel Genk viert 5-jarig bestaan en stelt haar werking voor

Gepubliceerd op maandag 18 oktober 2021 9.12 u.
Persbericht van 18 oktober 2021

De Leerwinkel bestaat al vijf jaar en dat wordt vandaag op C-mine gevierd. Tijdens het event benaderen verschillende sprekers de noodzaak van levenslang leren, nu en in de toekomst. De Leerwinkel informeert en adviseert volwassenen die zich verder willen ontwikkelen op vlak van onderwijs en mocht de voorbije jaren al meer dan 1040 volwassenen ontvangen. Met de Leerwinkel wil stad Genk kansen bieden aan Genkenaren om zich verder te ontwikkelen met oog op het behalen van een diploma en/of meer mogelijkheden te creëren op de arbeidsmarkt.

De voorbije 5 jaar zijn meer dan 1040 volwassenen bij de Leerwinkel op zoek gegaan naar een opleiding om een diploma te behalen of om een beroep te leren. Er is een zeer ruim opleidingsaanbod op de leermarkt en soms zien klanten door de bomen het bos niet meer. Welke opleidingen leveren diploma’s af en welke leiden direct naar een beroep? Hoe lang duren de opleidingen en wat kosten ze? De Leerwinkel informeert en begeleidt volwassenen om de opleiding te vinden die overeenkomt met hun vraag.

“Helaas kunnen we stellen dat er nog steeds veel volwassenen, vooral kortgeschoolden, momenteel hun weg naar het levenslang leren nog niet vinden. Daar willen we met de Leerwinkel verbetering in brengen” vat schepen van talentontwikkeling Anniek Nagels samen.

Advies op maat loont

Het advies op maat van de Leerwinkel loont. Meer dan de helft van de mensen die beroep doen op de Leerwinkel beslist om een opleiding te volgen en ruim 20% kon de voorbije jaren een diploma of beroepscertificaat behalen. Inschrijvers hebben een verscheidenheid aan profielen. Ze komen op eigen initiatief of via doorverwijzing, al dan niet onder begeleiding.

“In de Leerwinkel luisteren we naar het persoonlijk verhaal van de klant en voeren we een gesprek om de noden en wensen van de klant te begrijpen. Daarbovenop passen we onze gedegen kennis van het opleidingslandschap toe, zo geven we advies op maat en zetten we de klant op het juiste spoor”, zegt Riet Vanderleyden, co├Ârdinator van de Leerwinkel. “Wij houden rekening met de randvoorwaarden zoals gezin en inkomen, die al dan niet een drempel of een stimulans vormen.”

Tevredenheid van klanten & toeleiders

Zowel de klanten van de Leerwinkel als de toeleiders zijn tevreden over de dienstverlening van de Leerwinkel. Wim Dries, burgemeester van Genk en voorzitter van de VVSG geeft aan: “Alle initiatieven die het levenslang leren van de burgers ondersteunen zijn belangrijk. Ik wil alle burgers die een volgende stap willen zetten in hun carrière aanraden om zich in te schrijven bij de Leerwinkel.”

Resultaten

Tijdens het panelgesprek onder leiding van VRT journalist Khalid Sellam, raadgever van het kabinet Ben Weyts Katrien Deman, burgemeester Wim Dries, expert klantencontacten VDAB Etienne Jammaers, adviseur arbeidsmarkt VOKA Benny D Helft en directeur van CVO Qrois Isabel Laing werd al aangedrongen dat de dienstverlening van de Leerwinkel structureel moet worden ingebed zodat elke burger in Genk en daarbuiten geïnformeerd wordt.
De resultaten spreken voor zich, de voorbije vijf jaar werden er 1034 individuele contacten gelegd, met als hoogtepunt 2021, waar er in september reeds 210 contacten plaatsvonden.

Verdere details van 5 jaar leerwinkel in cijfers:
https://share.genk.be/public/file/fnpRCwsjiU2iePZXANLVig/5%20jaar%20Leerwinkel%20Genk%20in%20cijfers.pdf