Leesmicrobe zorgt voor leesplezier bij Genkse baby's en peuters

Gepubliceerd op maandag 11 oktober 2021 8.45 u.
Persbericht van 11 oktober 2021

Stad Genk zet prioritair en intensief in op de versterking van de Nederlandse taalvaardigheid vanaf nul jaar. De bibliotheek speelt hierin een strategische rol. Om taalstimulering een plaats te geven in de werking van kinderopvanginitiatieven zet de stad Genk nu bibliotheekmedewerkers in om ondersteuning te bieden aan de verschillende kinderopvanginitiatieven m.b.t. taalstimulering. Een eerst uiting hiervan is de leesmicrobe boekenbox. Een duurzame, milieuvriendelijke boekenbox gevuld met relevante boekjes om het leesplezier bij kinderen aan te wakkeren.

Jong geleerd

“Buitenschoolse talentontwikkeling in de vrije tijd is een belangrijke stedelijke opdracht. Door te investeren in duurzame materialen die kinderen kunnen aanzetten of stimuleren tot lezen en bezig zijn met taal, willen we kinderen alle kansen geven om hun kennis van het Nederlands te verbeteren en hun leesplezier aan te wakkeren” vertelt Anniek Nagels, schepen bevoegd voor talentontwikkeling.

Gratis boekenbox voor alle onthaalgezinnen in Genk

In een eerste fase zal de stad bibliotheekmedewerkers op pad te sturen om bij elke buitenschoolse kinderopvang en onthaalouder op bezoek te gaan. “Hier is immers een intensief eerstelijnscontact tussen begeleider en kind. Deze begeleiders, vaak al overtuigd van de noodzaak om de taalvaardigheid van het Nederlands te verbeteren, zijn de ideale personen om de 'leesmicrobe' te verspreiden” verduidelijkt schepen Nagels. “Bibliotheekmedewerkers gaan bij hen op bezoek en bezorgen een Leesmicrobe starterspakket bestaande uit een duurzame, milieuvriendelijke boekenbox gevuld met relevante boekjes.”

In een volgende fase zullen bibliotheekmedewerkers samen met de onthaalouders en begeleiders van de opvanginitiatieven voorlees- en samen-lees-initiatieven uitrollen.

Limburgs design

De Limburgse kinderboekenillustrator Frank Daenen liet zich door Bibliotheek Genk inspireren en ontwierp de vrolijke leesmicrobe-figuurtjes die de boekenbox sieren.

“De leesmicroben hebben al een hele geschiedenis achter zich. Ik mocht ze destijds ontwerpen voor de bibtruck en naderhand ook voor de jeugdafdeling van de bibliotheek. Hoog tijd dus voor een remake. Ik werkte met heel veel trots mee aan dit project, want mijn liefde voor boeken vind ik ook altijd terug bij de mensen van de bibliotheek van Genk. Vroeger als student, later als illustrator en als vader van twee zonen die ondertussen ook zot zijn van boeken. Het is een eer om samen met hen aan deze boekenkar te trekken” aldus Frank Daenen.