Lekkere gerechten in een bokaal

Varage wil je graag gezond doen eten, zonder de afvalberg te vergroten. Hoe Kris (‘beerke’ voor de vrienden) dat precies doet? Eenvoudig: door haar lekkere gerechten aan te bieden in herbruikbare glazen bokalen. “Een tweetal jaar geleden bouwde ik mijn garage om tot professionele keuken. Garage werd afhaalkeuken ‘Varage’. In april ben ik gaan samenwerken met Caroline Smeets van Fabriek Ecologique, een centrum waar op een kleinschalige manier rond een beter klimaat gewerkt wordt.”

Verschillende versies

Een perfecte match want beiden dragen ze duurzaamheid hoog in het vaandel. Het was voor Caroline belangrijk om er de koelkast te vullen met uitsluitend vegetarische en veganistische gerechten. Zo staat er vaak Marokkaanse tajine of Oosterse curry met lokale vergeten groenten en noten op het menu. Kris: “Maar ik maar evengoed de groenteversie van een Belgische klassieker. Ook hou ik rekening met allergieën en intoleranties. Zo zorg ik er altijd voor dat er een koolhydraatarme optie is. Zoals deze week de curry met bloemkoolrijst. Een populaire bokaal die vaak uitverkocht is!”, verzekert Kris. 

De bokalen zijn op dinsdag en donderdag te koop bij Fabriek Ecologique - Evence Coppéelaan 118.

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • Seizoensgroenten (3 wortelen, 1 koolrabi, 1/4 pompoen)
  • 2 bokalen kikkererwten
  • 1 el garam masala, 1el komijn, 1el kurkuma, 1el kaneel, peper, zout
  • 125 gr Yoghurt
  • 1 tl Tandoori kruiden
  • 1 tl Sambal
  • 10 Gedroogde vijgen (dadels of abrikozen)
  • Afwerking: lente-ui, koriander, gebakken uitjes

Bereiding

Verwarm een scheut olijfolie in een tajine of een kookpot.
Stoof de ui en look, vervolgens de rest van de groenten.
Kruid met garam masala, komijn, kurkuma, kaneel, peper en zout.
Voeg de kikkererwten en groentebouillon toe. Laat 20 tot 30 minuten sudderen.
Snij ondertussen de vijgen in stukjes en voeg 10 min voor einde kooktijd toe.
Meng de yoghurt met sambal, peper, zout en tandoorikruiden.

Vul de bokaal

Begin met een laagje yoghurt, vervolgens de tajine, afwerken met lente-ui, gebakken uitjes en koriander.