De leukste foto's van Sociaal Welzijn van 2022!

JANUARI

Hoewel het een ver verleden lijkt: corona woedde ernstig en ontwrichtte veel geplande activiteiten. In 2022 stonden verschillende leuke beweegactiviteiten van Genk Beweegt op het programma, zeker ook in januari. Onder druk van de omstandigheden werden ze echter allemaal afgelast.

 

FEBRUARI

Eigenlijk liep de activiteitenplanning het hele eerste kwartaal van 2022 ernstige averij op. Buiten, onder een weinig stralende hemel, kon bij momenten wel wat. Zo startten een 20-tal medioren en senioren aan een reeks van tien lessen om verdere afstanden te leren wandelen. Start to walk was het eerste rake schot van 2022!

 

 

MAART

De eerste zonnestralen aan de coronahemel waren voor maart: eindelijk wat versoepelingen. Medioren en senioren tekenden gretig in op de Genk Beweegt-activiteiten boogschieten en wandelen met ezels. Die laatste activiteit werd tijdens de feestmaand ook nog twee keer herhaald.

 

 

Nog in maart maakten 55-plussers voor het eerst radio. Studio 55+ werd een daverend succes dankzij de frisse afwisseling van interviews, wedstrijdjes en verrassende aanvraagnummers. Ook Studio 55+ keerde tijdens de feestmaand in oktober nog een keer terug.

 

 

APRIL

Mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) botsen op barrières die soms het gevolg zijn van onbegrip. Daarom kon je in het weekend van Wereld Dag Autisme (2 april) in het centrum van Genk een inleefparcours volgen, een lezing bijwonen in de bibliotheek en een standenmarkt bezoeken met autismevriendelijke organisaties.

 

 

Onder leiding van vrijwilligers van Sint-Lodewijk haalden zowat 40 medioren en senioren hun fiets van stal voor een tochtje van zo'n 30 kilometer.

Eind april kregen de vrijwilligers die de Horizon vijf keer per jaar bezorgen op bijna 14.000 adressen een passend bedankmoment!

 

 

MEI

Genk Beweegt eindigde officieel op 7 mei met Genk Wandelt. Een indrukwekkende vertegenwoordiging van medioren en senioren maakte er haar opwachting voor een sportieve staptocht.

 

 

De leden van de Adviesraad 55+ verzamelden in Zaal Kempengalm om mee na te denken rond een verdere verbetering van het beleid op maat van 55-plussers. Elk lid werd gebombardeerd tot schepen voor één dag.

 

 

Verderop in mei en de heel vrolijke junimaand waren er boeiende wandelingen. Wij bundelden enkele foto's.

 

 

Eind mei bracht de werkgroep wonen van de Adviesraad 55+ een bezoek aan Warsco voor meer uitleg over de zorgunits van de toekomst.

 

 

JUNI

De verkeerslessen waren in 2022 terug van weggeweest. In een mum van tijd waren twee lessenreeksen voor alles samen 40 medioren en senioren helemaal uitverkocht.

 

 

De adviesraad voor personen met een handicap bezocht de Appelboom, een dagbehandelingscentrum voor peuters en kleuters met een autismespectrumstoornis (ASS), al dan niet met een verstandelijke beperking.

 

 

JULI - AUGUSTUS

Begin juli bracht de Adviesraad 55+ een werkbezoek aan Bokrijk.

 

 

Ook kwam een groepje vrijwilligers samen om de inzendingen voor het gouden koekje te proeven en beoordelen.

 

 

Net als vorig jaar was er de buitenquiz. Die lokte heel wat deelnemers, zeker in de zomermaanden. Seniorenverenigingen Okra Bokrijk, Neos en S-Plus ontwikkelden zo'n quiz.

 

 

SEPTEMBER

Centraal in september stond het grote dankfeest voor alle vrijwilligers in Genk. Zo'n 1200 vrijwilligers genoten op 18 september van een spetterend feest in de oude stad van Bokrijk.

 

 

De adviesraad voor personen met een handicap stak zijn voelsprieten uit op het prikkelpad in Beringen.

Die belevingswandeling prikkelt je zintuigen en is uitgerust met voelkastjes, een kijkwand, voel- en draaistenen, een klankenlabyrint en hout- en klimstructuren. Er werd alvast heel wat inspiratie opgedaan voor een vergelijkbaar pad in Genk.

 

 

Net op het nippertje in september ging de tentoonstelling met foto's en gedichten door medioren en senioren open in de foyer van het stadhuis. Het betekende meteen het startschot voor de feestmaand in oktober.

 

 

OKTOBER

De feestmaand 2022 werd na twee gehavende jaren een topeditie. Veel activiteiten raakten in een mum van tijd uitverkocht. De zaalshow van Luc en Bart werd de populairste activiteit. Maar ook wijn en bier proeven, Chinees koken, de infomomenten over mediawijsheid en gevaren online, de golfinitiatie, petanquen en het gegidste bezoek aan het vliegveld van Zwartberg waren erg in trek.

Een volledig overzicht met alle foto's vind je via deze link. We pikken er hier enkele uit.

 

 

Ook Levensloop was terug van weggeweest. 24 uur lang wandelden en fietsten duizenden Genkenaren om geld in te zamelen voor het onderzoek naar kanker. En om mensen met kanker een warm hart toe te dragen. 

 

 

Eind oktober werd de Adviesraad 55+ 50 jaar. Die verjaardag werd in stijl gevierd met een academische zitting en de bekendmaking van de winnaar van het gouden koekje!

 

 

 

NOVEMBER

Salon souvenir haalde talloze mooie verhalen naar boven over hoe Genkenaren van heel uiteenlopende origine elkaar voor het eerst ontmoetten. En wat ze van elkaar dachten.

 

 

 

Midden november won Schoenen Reyskens de toegankelijkheidsprijs. De toeGENKelijk award ging naar de technisch uitvoerende diensten van de stad.

 

 

Een vorming over leven met een autismespectrumstoornis liet medewerkers van de stad vanop de eerste rij beleven welke uitdagingen dat met zich meebrengt.

 

 

Eind november bracht de werkgroep wonen een boeiend bezoek aan de brandweer.

 

DECEMBER

Aangezien enkele leden van het dagelijks bestuur van de Adviesraad 55+ ontslag hadden genomen, werden ze opgevolgd door nieuwe leden. Op 8 december kwam het dagelijks bestuur voor het eerst samen in zijn nieuwe bezetting. 

 

 

Bij haar afscheid nodigde jarenlange medewerkster Yvonne van de Adviesraad voor Personen met een Handicap de leden uit om het spel te spelen dat ze zo lang gebruikte om leerlingen van het vijfde studiejaar te laten ervaren hoe het is om met een handicap te leven.