Leven in armoede is leven zonder keuzevrijheid

Gepubliceerd op woensdag 27 november 2019 16.11 u.
Elly Driesen nam vorige maand deel aan de Inleefweek armoede. Hoewel de periode zeer kort was, zag ze al snel de moeilijkheden in waarmee mensen in armoede leven. ‘Je kan bijna niets zelf beslissen’, zegt Elly. ‘Armoede maakt je afhankelijk van alles en iedereen.’

De Inleefweek is een initiatief van Welzijnszorg vzw en stad Genk. XX deelnemers leefden met een budget van 60 euro voor een week. Daarmee moest alles gebeuren: eten, drinken, vervoer, ontspanning… Elke dag kregen ze een onvoorziene uitdaging mee, ook Elly.

Hoe ben je begonnen aan deze inleefweek?

Elly: “We kregen een intakemoment, net zoals je zou gaan aankloppen bij het OCMW. Hoewel ik zelf in het Sociaal Huis Portavida werk, was ik overrompeld. Je krijgt vragen over je financiële toestand waarop je geen precies antwoord kan geven. Nu besef ik pas hoe moeilijk dat is voor mensen. Dat raakt je meteen in je ziel.”

Je kreeg een erg klein budget. Wat heb je vooral gemist die week?

Elly: “Mezelf kunnen zijn. Door armoede ga je stilaan jezelf verliezen. Je raakt je keuzevrijheid kwijt. Een eenvoudig voorbeeld: normaal eet ik ’s morgens graag een boterham met verschillende soorten beleg. Nu moest ik kiezen: kaas of confituur. En dan nog moest ik opletten dat ik er geld voor had. We hebben ook twee honden en al snel besef je dat je dat niet kan betalen met dit budget.”

Welk moment vond je het meest confronterend?

Elly: “De schaamte omdat je niet mee kan met de rest. Op een dag kregen we de opdracht een rondje te geven in onze vriendengroep. Je kan twee dingen doen: opbiechten dat je daar geen geld voor hebt, of het avondje vermijden. Mijn man wilde het wel vertellen, maar ik heb gezegd dat ik me niet lekker voelde. Ik ben thuis gebleven.”

Heb je ook met anderen over je ervaringen gepraat?

Elly: “Tijdens de Inleefweek heb ik het soms lastig gehad en die ervaringen heb ik gedeeld. Ik ben ook alerter voor initiatieven die mensen helpen. Wist je trouwens dat je op 14 december nog niet vervallen conserven kan inleveren bij KRC voor mensen in armoede? Ik doe alvast mee!

Zonder volle maag geen warme feesten! 

Breng op 14 december 2019 enkele (niet vervallen!) conserven mee naar de wedstrijd van KRC Genk tegen Waasland-Beveren. Er is een inzamelplaats buiten aan het stadion. Het ingezamelde voedsel bezorgt KRC aan Vincentius Limburg, in het kader van de Warmste week! 

14/12: KRC Genk – Waasland-Beveren

Meer info: www.krcgenk.be