Levenslang leren? Het kan met hulp van Leerwinkel Genk

Gepubliceerd op dinsdag 29 december 2020 15.44 u.
Genk zet volop in op talent en onderwijs. Niet alleen bij kinderen en jongeren, ook bij volwassenen. Want wie de schoolbanken verlaat zonder diploma, of wie graag een andere loopbaan wil, kan terecht bij de Leerwinkel van stad Genk. Wil jij in 2021 een nieuwe koers varen? Ga gerust eens langs.

De Leerwinkel is een dienst waar volwassenen terechtkunnen met allerhande vragen over opleidingen om een diploma te behalen of je om te scholen. Hier staan ze je met raad en daad bij als je wil bijleren of je professionele leven een nieuwe wending wil geven. Riet Vanderleyden en Hatice Cesur zijn de sympathieke drijvende krachten achter de Leerwinkel.

Riet, waarom is er een leerwinkel in Genk?

Riet: “Tegenwoordig vragen zowat alle jobs een diploma, minstens op het niveau van secundair onderwijs. Genk heeft altijd al een grotere arbeidsbevolking gekend, waarvan heel wat zonder diploma. Bij Ford bijvoorbeeld was dit geen probleem want je leerde je vak op de werkvloer en kon zo verder opklimmen. Na de sluiting van Ford bleven veel mensen jammer genoeg achter zonder erkenning van die ervaring en ook zonder diploma. De arbeidsmarkt vraagt steeds meer diplo-ma’s en vormingsattesten. We zien ook dat jobs complexer worden. Zo gebeurt er meer digitaal of verdwijnen er jobs waardoor je een nieuwe richting moet inslaan. Vandaar dat wij al jaren geleden gestart zijn om Genkenaren te informeren en sterker te maken in hun eigen leven en op de arbeidsmarkt.”

Is het belangrijk dat de stad dit infopunt heeft?

Riet: “Zeker wel. Het opleidingslandschap is heel divers en complex en wij bieden het overzicht over alle opleidingen in onze streek. We geven bovendien objectieve informatie, los van de onderwijs- en opleidingsinstelling. Zo maak je de juiste keuze op maat van je vraag en eigen ritme. We starten hier altijd eerst met een goed gesprek, zonder vooroordelen.”

Welke Genkenaren stappen hier zoal binnen?

Hatice: “Dat zijn heel uiteenlopende mensen doorgaans tussen 18 en 55 jaar. We helpen ongeveer evenveel mannen als vrouwen verder, en 6 op 10 is kortgeschoold. Sommige hebben al een diploma of een job, maar het ontbreekt hun aan info of moed om iets anders te doen. Sommigen zoeken dan weer naar een manier om een opleiding te combineren met werk. Het klankbord van de Leerwinkel komt dan goed van pas. We vragen hun letterlijk naar hun dromen, waar ze zich in de toekomst zien. Helaas merken we ook dat ze niet altijd gesteund of gemotiveerd worden door hun omgeving. Met ons staan ze er daarom niet alleen voor.”

Wat kunnen jullie in dat geval aanbieden of adviseren?

Hatice: “We proberen heel kort op de bal te spelen. Wij werken hiervoor goed samen met andere stadsdiensten en organisaties. Willen ze een opleiding combineren met een job, maar is hun cv niet in orde? Dan helpen we ze verder in het Werkstation. Hebben ze geen vervoer? Dan zoeken we dat uit. En vinden ze geen geschikte opvang? Dan brengen we ze in contact met de Dienst Kinderopvang. We bewegen hemel en aarde!”

Volgen jullie je klanten ook verder op?

Riet: “We proberen iedereen zo uitvoerig mogelijk te helpen. Als je weet wat je wil, is een gesprek van een uurtje soms voldoende. Maar sommigen komen enkele keren terug. Wij informeren hen dan tot aan de poort van de opleiding. En naast individuele gesprekken geven wij (in niet-coronatijd, red) ook infosessies in groep en eenmaal per jaar organiseren wij een opleidingsbeurs in samenwerking met alle opleidingsinstelling en Bibliotheek Genk. Door corona hebben we dat voornamelijk digitaal gedaan.”

Een beroep doen op Leerwinkel Genk? Maak een afspraak! De Leerwinkel werkt ook via skype, Whats app, teams, telefoon!
Cijfers uit de Leerwinkel

De voorbije 5 jaar kwamen er 820 mensen naar de Leerwinkel.

49% is man en 51% is vrouw

49% klopt aan zonder diploma secundair onderwijs

Na consultatie kiest 22% voor het behalen van een diploma Secundair onderwijs,

22% voor Hoger Onderwijs en 29% voor een algemene of beroepsgerichte opleiding.

Enkele tips van de Leerwinkel

Ook in januari starten nieuwe opleidingen voor volwassenen. Denk aan zorgopleidingen, diplomagerichte opleidingen in de Centra voor volwassenenonderwijs (CVO’s), versterkende opleidingen in het centrum voor Basiseducatie en opleidingen in technologie en techniek van Syntra, VDAB en T2-campus. Neem alvast eens een kijkje op onze website: www.leerwinkelgenk.be

In het Werkstation van Genk kan je ook terecht voor begeleiding van een jobcoach. Die helpt je met een cv opmaken, vacatures zoeken en allerlei ander advies. Kijk op www.genk.be/werkstation

Goedkoop vervoer is vaak een hindernis voor wie werkt zoekt of een opleiding volgt. De fiets is dan vaak een snelle oplossing voor korte afstanden binnen Genk. Kijk op www.genk/fiesten en lees meer over fietshuren. 

Lees dit ook: Ann ging langs bij de leerwinkel en toen gebeurde er dit....