Lien en Jef brengen Zwartbergse zoo weer tot leven

Gepubliceerd op donderdag 22 september 2022 11.07 u.
Journaliste Lien Vande Kerkhof en Genkenaar Jef Habex zijn gefascineerd door de oude zoo van Zwartberg. Ze schreven er elk een boek over en Lien maakte ook en podcast. Een boeiend stukje Genkse geschiedenis wordt zo opnieuw verteld.

"De zoo verdient een plekje in ons collectief geheugen"

Toen journaliste Lien Vande Kerkhof (28) de directeursvilla van Zwartberg binnenstapte, had ze geen flauw vermoeden dat hier ooit een zoo lag: “Ik mocht de opening van Koen Vanmechelens evoluerende kunstwerk LABIOMISTA in 2019 verslaan. Dat maakte veel indruk op me. Ik zag meteen de schoonheid en de geschiedenis van deze plek. Als kleindochter van een Genkenaar kende ik het mijnverleden. Maar de omvang van deze zoo was me compleet ontgaan. Ik ontdekte het pas in de villa en vond meteen inspiratie voor mijn boek en podcast.”

BELOOFDE BOEK

Voor Jef Habex (66) was de zoo van Zwartberg geen onbekende. Hij kwam er als kind en later als erfgoedambtenaar bij stad Genk: “Na de sluiting in 1998 zag ik regelmatig Isabella Wauters, de weduwe van Marc Wauters, oprichter van de zoo. Zij bleef een tijdje in de villa wonen. Op die momenten vertelde ze me haar verhaal, vaak emotioneel want ze miste haar dieren. Ik beloofde haar om er ooit over te schrijven. En dat is nu gebeurd.”

FEITEN EN FICTIE

Beide auteurs richten zich naar een ander publiek. Lien schreef haar boek ‘De Zoo van Zwartelgoud’ voor kinderen en mixt waargebeurde feiten en fictie: “Toch is het duidelijk over wie en wat het gaat. Maar ik vel geen oordeel. Ik laat mijn jonge lezers zelf nadenken over wat hier ooit gebeurde.” Jefs boek gaat dieper in op de geschiedenis van de Zwartbergse zoo en hij doorweeft dat met verhalen en anekdotes: “Ik verlaat af en toe het pad van de droge feiten en vertel over het wel en wee dat deze dierentuin zijn vorm gaf.”

UITGEBROKEN BAVIANEN

Ondanks de woelige tijden en het protest tegen de zoo, vinden Lien en Jef dat Genkenaren
dit verleden niet mogen vergeten: “De zoo verdient een plekje in ons collectief geheugen. Maar je moet het in het tijdskader van toen plaatsten. Er zijn zoveel leuke verhalen zoals die van de uitgebroken bavianen die Genk wekenlang op stelten zetten. Maar we gaan geen kritiek uit de weg. De boeken en podcast zijn zeker ook boeiend voor wie begaan is met dieren.”


Meer lezen en luisteren?

De Zoo van Zwartelgoud van Lien Vande Kerkhof (2de druk) verscheen in mei.

De Limburgse Zoo van Jef Habex wordt op 24 september om 14 uur voorgesteld in de bibliotheek van Genk. Het boek kwam tot stand met steun van erfgoedcel ECRU en is te koop voor 30 euro via vzw Heemkring Genk (elke voormiddag tussen 10 en 12 uur), bij boekhandel Malpertuis en het Emile Van Dorenmuseum.

De 7-delige podcast Zoo van Zwartberg kan je nog beluisteren via de website van het Belang Van Limburg.

Luister hier