Lies vrijwilligt als burenbemiddelaar

Gepubliceerd op donderdag 24 februari 2022 16.09 u.
De eerste week van maart zet stad Genk het vrijwilligerswerk in de kijker. Vrijwilligerswerk heeft vele gezichten. Ook het Veiligheidshuis van Genk doet een beroep doet op vrijwilligers. Lies Beuls is een jonge Genkse advocate die in haar vrije tijd ruziënde buren met elkaar wil verzoenen
Met twee op pad 

In het Veiligheidshuis lopen er regelmatig meldingen en klachten binnen van buren. Om ervoor te zorgen dat de situatie niet verergert, stuurt het Veiligheidshuis burenbemiddelaars op pad. “We zijn altijd met z’n tweeën”, vertelt Lies Beuls. “Eerst praten we met beide buren afzonderlijk en dan proberen we ze samen rond de tafel te krijgen.”

Luide Radio 

“Buren die met elkaar overhoop liggen, waarderen het dat ze hun verhaal bij ons op een ongedwongen manier kunnen doen”, merkt Lies op. “Daarin schuilt immers al een deel van de oplossing. Veel ruzies gaan over bomen die te dicht bij de scheiding staan of over overhangende takken. Maar eigenlijk ligt de echte frustratie vaak dieper. Bijvoorbeeld omdat mensen geen rekening met elkaar houden en niet meer praten. Als de een dan over een tak begint, vindt de ander dat de radio te luid staat.”

Open blik 

Welke talenten heb je als vrijwillige burenbemiddelaar dan nodig? Lies: “Allereerst moet je heel goed kunnen luisteren, empathie tonen en geduld hebben. Belangrijk is dat je ook geen oordeel geeft over het probleem. Kijk met een open blik naar het conflict. Maar uiteraard kijk je ook naar wat de wet zegt over de kwestie.”
Voor Lies is dit werk alvast een verrijking, ook persoonlijk: “Ik denk nu meer na over mijn contacten met andere mensen. Ik slaag er beter in om niet emotioneel te reageren en beter naar anderen te luisteren.”

Tijdens de week van de vrijwilliger in de eerste week van maart zet stad Genk de vrijwilligers in de bloemetjes. 
Wil je ook vrijwilliger worden?

Informeer hier naar vacatures