Lotte Caubergh test hoe het gratis fietslabel werkt

Gepubliceerd op dinsdag 23 februari 2021 16.41 u.
Lotte Caubergh, een 20-jarige studente, labelde onlangs zelf haar fiets. Dat deed ze dankzij de gratis fietslabels die Stad Genk voorziet voor al haar inwoners. De dienstverlening, die op poten wordt gezet door het Veiligheidshuis, helpt mee aan diefstalpreventie.
Wie is Lotte?

Lotte is een trotse Genkenaar en studeert audio-engineering aan het SAE, een internationale school in Brussel. In haar vrije tijd is Lotte veel bezig met muziek: ze bespeelt verschillende instrumenten, schrijft haar eigen nummers en doet mee aan The Voice van Vlaanderen, waar ze in team Tourist LeMC zit. Naast muziek is ook de fiets onmisbaar in haar leven: “Ik heb nog geen rijbewijs en fiets daarom zelf erg veel en vooral graag. Meestal gebruik ik de fiets om op leuke plekken in Genk af te spreken met vrienden en vriendinnen. Vroeger ging ik ook met de fiets naar school en de muziekschool.”

Zelf je fiets labelen

Als je net zoals Lotte zelf je fiets wil labelen, kan je via genk.be/fiets-labelen gratis je fietslabel en gepersonaliseerde fietspas aanvragen. Als je je aanvraag hebt ingediend, krijg je per post het label en de fietspas thuis geleverd. “Bij het aanbrengen van het fietslabel moet je wel opletten dat het frame van je fiets vet- en stofvrij is,” vertelt Lotte. “Daarna is het heel gemakkelijk: je kleeft het label op het frame en gaat er voorzichtig over met je nagel of vinger. Als laatste stap kleef je de extra sticker erover zodat alles goed vastzit.”

“Online je fietslabel aanvragen gaat supersnel en gemakkelijk.”

“Ik had nog nooit over deze dienstverlening gehoord, maar ik ben blij dat mijn fiets nu gelabeld is. Dit is een mooi en tof initiatief. Ik vind het belangrijk dat mijn fiets goed beschermd is tegen diefstal, want ik ben al eens slachtoffer geworden van fietsdiefstal. Online je fietslabel aanvragen gaat supersnel en gemakkelijk,” besluit Lotte.

Waarom je fiets labelen?

“Een fietslabel zorgt ervoor dat je fiets gemerkt is, en het schrikt potentiële fietsdieven af. Het is een fraudebestendig label. Dit wilt zeggen dat je het er niet zomaar afkrijgt,” zegt Eline Bomans van het Veiligheidshuis. “Bovendien kan politie je contacteren na fietsdiefstal, wanneer de fiets wordt terug gevonden. Het is immers je rijksregisternummer dat op de fiets wordt gekleefd.”

“We doen dit labelen al heel lang en het is altijd al gratis geweest. We proberen nu mensen aan te sporen om het online aan te vragen. Door het coronavirus is het immers onzeker wanneer de echte fietslabelacties weer kunnen plaatsvinden.”