Louisette Bautmans vrijwilligt bij de Blokbar

Gepubliceerd op maandag 8 april 2019 12.47 u.
Drie keer per jaar kunnen studenten tijdens de moeilijkste periode van hun jaar in de Blokbar terecht voor iets wat schaars, noodzakelijk en toch gratis is: stilte. Nu de examens van juni aan de einder wachten, maken de vrijwilligers van de Blokbar zich op voor drie weken van zwijgzame bemoediging.

Drie keer per jaar kunnen Genkse studenten tijdens de moeilijkste periode van hun jaar in de Blokbar terecht voor iets wat schaars, noodzakelijk en toch gratis is: stilte. Nu de examens van juni aan de einder wachten, maken de vrijwilligers van de Blokbar zich op voor drie weken van zwijgzame bemoediging. ‘Een drietal weken vormt de Luminus Arena, de thuishaven van KRC Genk, van 9 tot 22 uur het toneel waar op topdagen tot 100 studenten in stilte komen studeren’, begint Louisette die als toezichter de Blokbar mee gestalte geeft. Samen studeren zit in de lift. ‘Maar we waken wel over het juiste studieklimaat.’ Eerder werd de Blokbar in Rondpunt 26, het oud gemeentehuis, de bibliotheek, Syntra Winterslag en Incubathor georganiseerd.

 

Waarom kiezen studenten ervoor om samen te studeren?

Louisette: Op die manier kunnen ze elkaar bijstaan. Ik merk dat heel wat studenten de registratielijst inkijken om na te gaan wie er op dat moment aanwezig is in de Blokbar. Studenten die een vergelijkbare studierichting volgen, kruipen dikwijls samen voor een praatje of om wat toelichting te vragen. Bovendien komen heel wat studenten naar de Blokbar omdat er thuis te veel afleiding is of geen rustige ruimte waar ze zich kunnen concentreren op hun examens.

 

Dreigen studenten die een beroep doen op hun collega’s de rust in de Blokbar niet te verstoren?

Louisette: Zeker niet. In de Blokbar zijn er twee ruimten voorzien: een voor studie en stilte en een chillroom om te praten en te eten. Een van de troeven van de Blokbar is ook dat degenen die de chillroom verlaten om opnieuw te beginnen studeren anderen meetrekken. Er heerst een gevoel van solidariteit, iedereen zit in hetzelfde schuitje.

 

Waarin bestaat jouw taak als toezichter precies?

Louisette: Ik let erop dat alles rustig verloopt en iedereen in staat is te studeren zoals hij of zij wil. Maar de grootste voldoening haal ik uit de persoonlijke gesprekken met de studenten. De echte meerwaarde van mijn vrijwilligerswerk voel ik wanneer ik iemand nieuwe moed kan inspreken. Wanneer je voor een examen staat en begint te wanhopen, is het goed dat iemand in je omgeving meteen die malaise kan wegnemen. Tot slot zorg ik ook voor een aangename omgeving. Zo garandeer ik dat koffie, water en thee altijd beschikbaar zijn en houd ik de chillroom in orde.

 

Hoe laten de studenten hun appreciatie blijken?

Louisette: Af en toe fluistert een student me toe: ‘Ik ben blij dat u hier bent en dit voor ons wil doen’ (straalt). Zulke blijken van waardering maken dat ik dit werk niet meer wil missen. Ondertussen doe ik het al zes jaar. Dat betekent: zes jaar van elk drie examenperiodes. Ik heb dus al heel wat studenten zien passeren. En toch kijk ik na elke examenperiode uit naar de volgende. Wanneer ik merk dat studenten terugkeren naar de Blokbar is dat het beste bewijs dat we iets voor hen hebben betekend. En daar doe ik het voor.

 

Klopt het dat vrijwilligen doet groeien?

Louisette: Het is een verheffende invulling van je vrije tijd. Mijn vrijwilligerswerk biedt me ook nog eens de opportuniteit om met jonge mensen om te gaan en hen te stimuleren. Daar ga je van groeien, ja.

 

 

Meer info

Jeugd Genk

Europalaan 26

089 65 42 72

 

Klik hier om de volledige Horizon te lezen