Genkie Luc Herbots brengt licht

Gepubliceerd op vrijdag 29 november 2019 11.43 u.
Luc Herbots is geen geboren en getogen Genkenaar. Het werk bracht hem naar hier. Nog maar net aangekomen in Genk, wil hij licht brengen naar onze stad. Wie is deze kersverse Genkie?

Luc, wat mogen we over jou weten?

Luc Herbots: Ik kom uit Runkst in Hasselt. In 1988 ben ik als priester gewijd. Na enkele jaren in Rome werd ik kapelaan in Tongeren. Daarna ben ik deken geworden in Maasmechelen. Maar ook in de Katholieke kerk zijn er fusies. Genk vormt dus sinds 1 september 2019 samen met As, Zutendaal, Lanaken en Maasmechelen het nieuwe dekenaat Genk, waarvan ik aan het hoofd sta.

Hoe wordt een priester een deken? Wat moet je daarvoor kunnen?

Luc Herbots: Je wordt gevraagd en dan ga je daar op in. Een priester moet de kerk dienen. Als deken ben je verantwoordelijk voor een stukje van het bisdom. Je geeft ondersteuning aan de priesters en je bent vooral bezig met administratie en organisatie. Ik ben trouwens ook priester in vier parochies van Genk.

Wat is je indruk over Genk?

Luc Herbots: Ik ben nog maar drie maanden hier, maar ik denk dat Genkenaren
vriendelijke mensen zijn. Het viel mij toevallig op in het verkeer. Wel heb ik het gevoel dat centrumbewoners niet snel bij elkaar binnenlopen. Ook hier merk ik dat. De kerk staat hoog op een berg en dat remt precies af. Spijtig toch? Ik zou wel willen dat er meer mensen even de kerk binnenlopen. Of misschien kunnen er op donderdag marktkraampjes aan de kerk staan? Dat zou pas leuk zijn.

Je woont hier nog maar enkele maanden. Heb je Genk al kunnen ontdekken?

Luc Herbots: Ik ben een fanatieke wandelaar en zo heb ik de wandelroutes op Thor Park al ontdekt. Maar ook in het Molenvijverpark kan ik mijn hoofd leegmaken. Aan groen nog niets tekort.

Je wilt iets speciaals geven aan alle Genkenaren. Vertel!

Luc Herbots: Op 1 december steekt een kind een licht aan in Bethlehem in Palestina en dat vuur wordt verspreid naar de hele wereld. Het licht is een boodschap van vrede en liefde. Via Oostenrijk komt het vuur naar Eupen, waar ik het op 15 december ga halen. Op 16 december is het vuur in de Sint-Martinuskerk. Dit feest gaat over de grenzen van godsdienst en cultuur. Iedereen kan een kaars komen aansteken voor de huiskamer. Je kan zelf een kaars of olielampje meenemen of hier een kopen. Daarna verspreiden we het naar de parochies.

VREDESLICHT VOOR JE HUISKAMER

Maandagavond 16 december kan je in de kerk van Genk-Centrum het vredeslicht komen uithalen tijdens een viering. Iedereen is welkom. Je kan het licht uithalen voor je huiskamer maar ook voor je buren.

Maandag 16 december 2019
19 uur
Sint-Martinuskerk, Genk-Centrum