Maak kennis met atelier VONK in Genk

Gepubliceerd op maandag 11 mei 2020 13.02 u.
Kunstenaars kijken anders naar de samenleving. Ze leven er middenin, maar tegelijk zijn ze het klankbord van de bevolking. 3600 maakte net voor de coronamaatregelen kennis met VONK in Genk. Hun geplande open atelierdagen in april werden afgelast, maar de oproep van VONK naar kunstenaars blijft.

VONK is een atelierwerking voor kunstenaars. In Genk gebruiken ze het voormalige Regina Mundiklooster. Buiten Genk zijn er nog twee ateliers in Hasselt. "We bieden 25 kunstenaars een werkplek, maar ondersteunen ze ook", zegt Lies Serdons van atelierwerking VONK. "Het gaat om startende en professionele kunstenaars in onder meer schilderen, beeldhouwkunst, fotografie, installaties of audiovisuele performances. We gaan heel breed."

GEDEELDE KOSTEN

De kunstenaars delen een beetje mee in de onderhoudskosten, de rest draagt de stad. En dat is interessant, want op die manier worden leegstaande gebouwen toch gebruikt. In de ateliers op Regina Mundi zijn er momenteel 8 kunstenaars waaronder Brecht Koelman, Oznur Ozturk en Lien Hillen. Brecht Koelman: "Door VONK kan ik op een betaalbare manier gebruik maken van een atelier. Door de aanwezigheid van andere kunstenaars kan ik mijn eigen werk makkelijker in perspectief zien. Belangrijk voor je artistieke ontwikkeling!"

SCHUILPLAATS

Ook Lien Hillen denkt er zo over, maar zij ziet het ook wel een beetje als haar schuilplaats voor haar manier van kunst maken. "Ik kan me wat afzonderen van het alledaagse", aldus Lien. "Klopt, maar de tijd dat kunstenaars zich in hun atelier opsluiten om van daaruit de wereld te veroveren, is voorbij", verzekert Lies. "De kunstenaar van vandaag moet ook voor een stukje ondernemer zijn en wij helpen daarbij. Hoe we dat doen? Met veel initiatieven zoals groepstentoonstellingen of opendeurdagen. We nodigen ook gerenommeerde curatoren uit om de studio's van onze kunstenaars te bezoeken en brengen onze kunstenaars in contact met galeriehouders."

WELKOM

"En die hulp is welkom", bevestigt fotografe Oznur. "Soms zijn kunstenaars ook al eens de weg kwijt en dan is een organisatie als VONK die ons begeleidt met administratie en communicatie een prima en noodzakelijke wegwijzer. Op dat vlak zijn kunstenaars niet echt anders dan vroeger," lachte ze. 

VONK IN VLAANDEREN

In Genk werkt VONK ook samen met FLACC en C-mine, waardoor de kunstenaars ook voor de samenstelling van hun portfolio of een subsidiedossier hulp krijgen. Buiten Genk werken we samen met de hogeschool in Maastricht en ateliers in Antwerpen, Leuven, Brugge en Gent. "En nu kijken we of we ook internationaal kunnen gaan", hoopt Lies.

Ook nood aan een atelier?

Ben je een beeldend kunstenaar? Heb je een kunstopleiding gevolgd en ambieer je een professionele carrière in de kunsten?

Vanaf mei 2020 kan je je weer aanmelden voor de open oproep van VONK. Hou hiervoor hun website of Facebookpagina in de gaten of mail voor informatie naar:

vonkvzw@outlook.com
www.vonkateliers.com
www.facebook.com/VonkAteliers