Maand van het park bezoekt

Gepubliceerd op zondag 28 april 2024 10 u.
Tijdens de maand van het park in mei kan je in Genk op allerlei bekende en minder bekende groene plekjes gaan ontdekken aan de hand van leuke activiteiten. Een daarvan is een bezoek aan een bijzonder bos: het Voedselbos in Zwartberg.

Het verhaal van het voedselbos 'Kempenpark' begon met vijf Genkenaren die één doel deelden: een bos creëren als ontmoetingsplek waar iedereen kan genieten van de vruchten en rust. Twee van die Genkenaren zijn Adeline Lucchesi en Niels Detiège. Ze realiseerden hun droom via een Genks burgerbudget.

Goud waard

Het voedselbos grenst aan Nomadland en is met fruit- en notenbomen aangeplant door vzw Plukraak en vrijwilligers. Het is een plek van verbinding met de natuur, met anderen en jezelf.

“Onlangs was hier een mama op bezoek die eventjes de ogen dichtkneep terwijl haar kindje veilig speelde in de speeltuin. Het gevoel dat je in het voedselbos even alles van je af kan zetten en volledig tot rust komen...dat is goud waard!” vertelt Adelina Lucchesi van vzw Plukraak.

Emotionele erfenis

Voor Plukraak is de connectie met bomen niet alleen een fysieke, maar ook een emotionele erfenis. Het roept vreugdevolle herinneringen op aan vroegere tijden. “Toen had iedereen in de wijk een fruitboom staan. We klommen erin en mama maakte een taart van de vruchten. Bomen zorgen voor verhalen die bijblijven.”

Eigen dadels

Terwijl de bomen van Kempenpark groeien, groeit ook de gemeenschap eromheen. En dat is misschien wel het meest waardevolle aspect van alles. De verschillende bomen creëren ook een gevoel van thuiskomen voor veel Genkenaren. “Stel dat we de dadels van hier kunnen oogsten en kunnen uitdelen tijdens de feesten die Genkenaren vieren, zoals de ramadan of Pasen, hoe mooi zou dat zijn?” glimlacht Adelina.

Kijkje nemen?

Tijdens de Maand van het Park nodigt vzw Plukraak iedereen uit om op zondag 25 mei mee te doen met het onderhoud en spelevent in het voedselbos. Spelenderwijs leren jij en je kinderen hier de natuur (her)kennen.

Zondag 25/5 van 13 tot 17 uur
Koning Boudewijnlaan z/n, Nomadland

Ontdek meer activiteiten tijdens de Maand van het Park van 1 mei tot 30 mei 2024!

Lees meer