Maart: Kaatje Goyens & Souliman Diraa

Kaatje Goyens is zaakvoerder van Krok en Ay Papi. Zij zet Fair Trade graag op het menu.

Kaatje, wat betekent duurzaamheid voor jou als ondernemer?

Duurzaamheid is voor mij een verhaal dat ik probeer over te brengen aan onze klanten. Wanneer we een nieuw gerecht op de kaart zetten, gaan we daar bewust over nadenken: kunnen bepaalde ingrediënten lokaal, ja of nee, kunnen ingrediënten die niet lokaal zijn Fair Trade, ja of nee? Op die manier proberen we telkens een uniek gerecht op de kaart te zetten.

Wat zijn jouw specialiteiten?

Typisch voor de Zuid-Amerikaanse keuken die we serveren in Ay Papi, is de finishing touch die we aan sommige gerechten kunnen geven door het werken met pure chocolade. De puurheid van de chocolade bepaalt bijvoorbeeld de smaak van ons stoofpotje. Wat doet pure chocolade van 90 procent aan de smaak? Wat doet pure chocolade van 70 procent aan de smaak? Hier experimenteren we mee. Het valt op dat dergelijk pure chocolade bijna altijd het Fair Trade label draagt.

Hoe breng je je verhaal over aan je klanten?

Mensen appreciëren het wanneer je het verhaal achter de gerechten brengt. Zeker in Ay Papi hebben we ruimte om de klanten iets meer te vertellen over wat er op hun bord ligt en hoe de ingrediënten geproduceerd worden. Soms posten we hierover ook op de sociale media. We plannen ook om in de toekomst te werken met logo’s op de kaart. Zo kan je in één oogopslag kiezen voor lokaal, gezond, Fair Trade, vegan. Want hiervoor is er zeker een publiek in Genk.

Souliman Diraa is bioboer bij Het Vrije Veld. Je vindt hem wekelijks op de versmarkt op de Vennestraat.

Souliman, wat betekent duurzaamheid voor jou als landbouwer?

Voor mij zijn 2 dingen belangrijk: zoveel mogelijk seizoensgebonden eten en lokaal telen wat lokaal geteeld kan worden. Door hierop te letten kan iedere eter zelf kleine, makkelijke stappen zetten naar een duurzaam eetpatroon. Koop in de winter geen smaakloze tomaten, vermijd boontjes van duizenden kilometers ver, wacht op de eerste aardbeien van eigen bodem…

Wat zijn jouw specialiteiten?

Inzicht in de lokale, natuurlijke omstandigheden (bodem, neerslag…) bepaalt vooral welke groenten ik teel. Onze Kempische zandgrond zorgt voor een specifiek ‘terroir’. Fijne groenten en kruiden zoals sla, koolrabi, raapstelen, andijvie, bosui, asperges, rode bieten, worteltjes, roomse kervel,… doen het hier goed. Groenten die een ‘zwaardere’ grond verlangen teel ik niet.

Recepten delen is ook een belangrijk deel van mijn werk. Rode biet-chocolade cake, zeer lekker en je kan lokaal en Fair Trade combineren!

Hoe breng je je verhaal over aan je klanten?

Als teler zoek ik ook duurzaamheid in de relatie met de eters. Ik neem tijd om over mijn passie te vertellen en vragen te beantwoorden; op de bio markt op zaterdag en bij activiteiten op het veld of afhaalmomenten van de pakketten. De groentepakketten van Het Vrije Veld worden aan het begin van het teeltseizoen betaald. Dat schept verbinding tussen teler en eter, want we delen de verantwoordelijkheid en risico’s van het teeltseizoen.

Meer info over Kaatje en Souliman vind je hier: