Marina in het Natuurhulpcentrum: "Hier luid praten kan dieren doden"

Gepubliceerd op woensdag 28 maart 2018 10.19 u.
3600 interviewt elke maand een Genkenaar met een passie. Onze Genkie van april is Marina Hoeven, die al enkele jaren zorgouder is in het Natuurhulpcentrum Opglabbeek. Ze verzorgt er jonge en gekwetste dieren. We treffen haar tussen kleine vleermuisjes en een das.
Marina, hoe ben je bij het Natuurhulpcentrum terecht gekomen?

Marina: “Ik hou erg van dieren en zag via Facebook dat ze zorgouders zochten. Ik werk in de verzorgingssector en dacht dat dit vrijwilligerswerk wel iets voor mij zou zijn. En dat klopt: Ik kom hier tot rust en kan mij helemaal focussen op de job.”

Dit zijn hier geen gewone huisdieren. Wie komt hier terecht?

Marina: “Wij vangen inderdaad geen huisdieren op, maar dieren uit onze natuur: vogels, eekhoorns, vleermuisjes… Toch zijn hier ook ‘exotische’ gasten die door omstandigheden of een inbeslagname opvang nodig hebben. Nu wonen er tijdelijk onder meer twee beren en een welpleeuwtje, maar zij hebben aparte verblijven en verzorgers.”

Met hoeveel werken jullie hier?

Marina: “We zijn met een 40-tal zorgouders. Elk dag zijn hier 5 mensen in de weer die elk een shift opnemen in de intensive care. Maar het totaal aantal vrijwilligers loopt zeker op tot 100 personen.”

Het broedseizoen gaat van start. Verwachten jullie veel dieren?

Marina: “Het zorgseizoen loopt ongeveer van eind maart tot november. In het begin zitten we aan 10 tot 15 diertjes per dag. Maar in de drukste periode loopt dat al gauw op tot 40 en zelfs 60 dieren per dag. We kloppen dan vaak ook extra uren. Eer dat alle wonden verzorgd zijn en alle bekjes gevuld, passeert er wel wat tijd.”

Je bent net bezig met het voeden van een baby- vleermuisje. Moeilijke klus?

Marina: “We geven ze meelwormpjes en dat gaat een per een. Sommigen eten tot 10 stuks dus je bent er wel even mee bezig. Je mag ook niet te snel gaan. Geduld en precisie is hier de boodschap. De tofste beestjes om te voeden zijn de eekhoorntjes.”

Een verzorging is niet zonder risico. Bijten ze soms?

Marina: “Je moet sowieso een schort en handschoenen dragen voor de hygiëne maar ook voor de veiligheid. Deze week werd ook een das binnengebracht en die wordt wel onder verdoving verzorgd. Maar je bent met twee en voor je begint krijg je een opleiding. Je moet er je hoofd bijhouden, het zijn geen tamme dieren.”

Het is hier ongelooflijk stil. Is dat nodig?

Marina: “Rust en stilte zijn absoluut nodig. Hier geen radio of lawaai want onbekende geluiden kunnen deze wilde dieren zo stresseren dat ze sterven. Dat is ook de reden dat we niet zomaar bezoekers ontvangen.”

Hoe kunnen mensen het Natuurhulpcentrum dan wel bezoeken?

Marina: “Dat kan op afspraak voor groepen, tijdens de opendeurdagen in september of bij speciale activiteiten. Moet je zeker eens doen. Je komt hier in een heel andere wereld terecht!”

Meer info

Het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek is lid van de Genkse Leefmilieuraad en wordt gesteund door stad Genk.

Lid worden, vrijwilliger worden? Neem een kijkje op hun website  of volg hen op Facebook.

Meer info over vrijwilligerswerk in het algemeen? Surf naar onze pagina's voor vrijwilligers.