Marylène Madou: Passie voor kleurrijke prints

Gepubliceerd op maandag 24 februari 2020 12.15 u.
Dieren, planten en bloemen… Ze tekent ze van naaldje tot draadje uit en laat ze vervolgens los op de mooiste stoffen. Resultaat: kleurrijke zijden sjaals en stijlvolle interieurdecoratie. Dit is Marylène.

Wat mogen we over jou weten, Marylène?

Marylène: “Ik kom uit Paal, woon in Heusden- Zolder maar sinds een jaartje ben ik héél veel in Genk. Ik heb Textielontwerp gestudeerd aan Sint-Lucas in Gent. De passie voor naaien en mode zat er bij mij van kleins af aan in en dus heb ik van ontwerpen mijn beroep gemaakt.”

Wat bracht je naar Genk?

Marylène: “Daarvoor was er eerst nog een omzwerving in Londen nodig. Ik heb daar na mijn studie anderhalf jaar gewoond en gewerkt voor modebedrijven. De printsector leeft daar erg sterk. Ik heb er ook mijn man ontmoet die al in Heusden-Zolder woonde. Londen is natuurlijk een wereldstad, maar ik ben uiteindelijk blij dat ik in Genk ben.”

Je bent gestart met een webshop, maar je kiest ook voor een winkel. Is persoonlijk contact met klanten belangrijk?

Marylène: “Ik had een uitvalsbasis nodig om klanten te ontvangen en een atelier om in te werken. Die heb ik nu in de Molenstraat gevonden. Dit pand voelde onmiddellijk warm aan. Bekende kunstenaars zoals Piet Stockmans hebben ook voor Genk gekozen en dat is toch wel bijzonder. Zij hebben vanuit deze stad ook naam gemaakt.”

Van Londen naar de Molenstraat: dat is heel bijzonder!

Marylène: “Het maakt voor mij niet uit waar ik mijn klanten tref. Ze komen speciaal naar hier. Maar ik hoop natuurlijk dat de Molenstraat zal uitgroeien tot een plek waar meer mensen ambachten tonen en leren kennen. Ik heb in de straat een zeer creatieve buurvrouw die juwelen ontwerpt (Goudskool, red) en in die setting moeten we onze troeven samenleggen.”

Reis je veel voor je job?

Marylène: “Ik ben vaak in Londen, waar ik mijn linnen en zijde laat bedrukken en waar ik ook klanten heb. De zijde voor mijn sjaals komt uit een familiaal bedrijf in China. Kwaliteit en goede werkomstandigheden zijn heel belangrijk voor mij.”

Je bent als Limburgse genomineerd voor de titel van Beloftevolle onderneemster van het jaar. Hebben vrouwen het moeilijker als ondernemer?

Marylène: “In mijn sector merk ik dat niet echt. Vrouwen zijn goed vertegenwoordigd in de modewereld en ook in de beroepen die er mee te maken hebben: visagisten, fotografie,… Maar als je moet netwerken buiten de sector kan je wel al eens op ‘paternalistische’ opmerkingen struikelen. Goed bedoeld wellicht (lacht).”

Waar droom je nog van?

Marylène: “Op dit moment ben ik blij met waar ik sta. Ik voel nu dat ik ruimte heb om een nieuwe stap te zetten. Binnenkort ga ik naast sjaals en interieurdecoratie ook dameskleding ontwerpen. Dat is een langgekoesterde droom van mij.”

Veel succes en hopelijk ben jij op 5 maart de Beloftevolle onderneemster van het jaar.