Match KRC op groot scherm donderdag 16/5

Gepubliceerd op dinsdag 14 mei 2019 16.42 u.
Dubbel zo groot scherm, meer toiletten en verscherpte veiligheidsmaatregelen op het Stadsplein voor de match van donderdag.

Dubbel zo groot scherm, meer toiletten en verscherpte veiligheidsmaatregelen voor nu donderdag

Stad en KRC Genk slaan opnieuw de handen in elkaar om nu donderdag samen met heel wat Genkies de uitmatch van KRC Genk in Anderlecht te kunnen volgen op het Stadsplein. De organisatie wordt bijgestuurd op basis van de ervaringen van afgelopen zondag. Zo wordt het scherm meer dan dubbel zo groot: 45 m² in plaats van 21 m² en het wordt ook hoger geplaatst. Voorts zullen er in totaal drie WC-eilanden zijn. Tot slot doen KRC Genk, stad Genk en de veiligheidsdiensten een appel aan het gezond verstand van de supporters om zaken zoals glazen flessen, Bengaals vuurwerk en bommetjes thuis te laten.

Bijsturen

Afgelopen zondag zakten zo’n 7000 Genkies af naar het Genkse Stadsplein voor de match die KRC Genk speelde in Brugge. Het duel dat nu donderdag beslecht wordt op het veld van Anderlecht, is zo mogelijk nog crucialer in de strijd om de felbegeerde titel van landskampioen voetbal. Het stadsbestuur en KRC verwachten daarom andermaal heel wat supporters in het centrum en hebben de organisatie van afgelopen zondag geëvalueerd en bijgestuurd.

“We hebben niet alleen onze eigen evaluatie gemaakt maar ook geluisterd naar en online gelezen wat de supporters zélf aangeven als verbeterpunten voor de organisatie op het Stadsplein”, aldus schepen van evenementen Toon Vandeurzen. “Op basis daarvan sturen we bij op vlak van organisatie en veiligheid. Zo willen we iedereen, binnen de grenzen van het financieel en organisatorisch haalbare, een zo optimaal mogelijke ervaring bieden.”

Scherm dubbel zo groot en hoger geplaatst

Het belangrijkste verbeterpunt betrof toch wel het scherm. Daarom heeft de organisatie beslist donderdag te werken met een groter scherm: “Het scherm zal meer dan dubbel zo groot zijn als zondag: 9 bij bijna 5 meter, dus in totaal 45 m², en het zal ook hoger geplaatst worden. Zo’n 4,5 meter van de grond. Dit zal de zichtbaarheid sterk verbeteren”, verzekert schepen Vandeurzen. Verder worden elementen zoals vuilbakken, togen en units voor bonnenverkoop allemaal aan de randen van het plein geplaatst zodat ze beter bereikbaar zijn en geen belemmering vormen voor de zichtbaarheid van het scherm. Verder gaat de organisatie ook van één naar drie WC-eilanden verspreid over het terrein.

Veiligheid

Een ander belangrijk punt dat ook vele toeschouwers zondag al aanhaalden, betreft de veiligheid. “Veiligheid gaat boven alles en we investeren hier sterk in op elk stedelijk evenement. We leren ook elke keer en pakken verbeterpunten mee, “aldus burgemeester Wim Dries. “We gaan op het plein dan ook meer zogenaamde crash barriers plaatsen om drummen tegen te gaan. Anderzijds hebben we gemerkt dat enkele supporters toch glazen flessen, rookbommen en Bengaals vuurwerk bij hadden ondanks herhaalde oproepen om dat niet te doen. We betreuren dat en roepen vanuit de club, het stadsbestuur en de veiligheidsdiensten nogmaals op om zulke zaken thuis te laten. Voetbal is een feest en enthousiast supporteren is fantastisch, maar gebruik je gezond verstand en denk aan je eigen veiligheid en die van de mensen rondom je.”

De politie en de stewards zullen dan ook verscherpt toezicht houden en de stewards gaan meer selectieve controles doen aan de toegangen van het plein. Veiligheidscamera’s zorgen voor bijkomend toezicht; de politie zal deze camerabeelden dan ook gebruiken om mensen, die deze oproep negeren, te identificeren en effectief te verbaliseren.