Medior in de kijker: Kristien Philippeth

Vandaag stellen we Kristien Philippeth aan je voor. Ze is actief bij Zuiderlicht, maar doet nog zoveel meer.

Kristien is opgegroeid in een warm Genks gezin waar iedereen steeds van harte welkom was. Haar studies liepen via het O.-L.-V.- Lyceum van Genk naar de normaalschool in Tongeren, waar ze de lerarenopleiding in de wetenschapsvakken afrondde. In hetzelfde Lyceum onderwees ze meer dan 40 jaar onder andere aardrijkskunde, biologie en fysica. Vijf jaar geleden eindigde haar beroepsloopbaan en ging ze met pensioen. 

“Elke activiteit sindsdien beoefen ik als hobby”, vertelt Kristien. “Ik zocht vooral naar zinvolle bezigheden. Zo kwam ik eerst terecht bij Oxfam-Solidariteit, daar voelde ik mij in mijn element.” Enkele jaren later moest deze tweedehandswinkel in Genk de deuren sluiten wegens te weinig opbrengst.

Door de vele reizen die ze met haar gezin ondernam, heeft ze ervaren in welke moeilijke omstandigheden mensen in een aantal zuiderse landen moeten trachten te overleven. Om daar iets tegenover te zetten wilde ze al geruime tijd zelf een zinvol initiatief nemen. Zo heeft ze samen met een groepje gedreven mensen Zuiderlicht vzw opgestart om de hulp aan het Zuiden niet verloren te laten gaan. Ze besloten samen om het werk op eigen kracht verder te zetten.

Kristien vond een aantal Genkenaren die kleinschalige humanitaire projecten in het Zuiden organiseerden. Zes hulpverleningswerken kunnen ze nu financiële steun aanbieden. Hun winkel in Shopping 2, Zuiderlicht tweedehands, levert voldoende opbrengst op om regelmatig een mooi bedrag te kunnen overschrijven aan Noord-Zuidhelden uit Genk. Die trachten het leven van minderbedeelden echt leefbaarder te maken.

Een indrukwekkend aantal van dertig vrijwilligers verwerkt en verkoopt elke dag gratis ontvangen artikelen zoals kleding, schoenen, handtassen, brocante en zo meer. “Een hartelijk ‘dank je wel’ aan allen die op een of andere manier deze solidariteitsactie mogelijk maken”, geeft Kristien nog mee. Zelf kan je daar ook je steentje toe bijdragen: breng al je teveel aan vernoemde artikelen in goede staat naar Zuiderlicht, zij zorgen voor de steun. Wie daar snuistert, vindt zeker verrassend mooie spulletjes!

Hier volgen de zes organisaties die de steun vanuit Genk met dank aanvaarden.

Gahate Nepal bouwt en bemant gezondheidscentra in afgelegen Nepalese berggebieden en ondersteunt opleiding aan jonge mensen. In Kenia krijgt een veertigtal kinderen in het weeshuis Tsimba’s en Evy’s Childrenhome een warme thuis, voeding en onderwijskansen.

Dar el Bennet is een meisjeshuis in Algerije dat hoop geeft aan weesmeisjes en vrouwen, die in een fijne omgeving een beroep leren en zelfstandig worden. Uitgebuite straatkinderen in de grootsteden van Senegal worden in tehuizen van Afractie opgevangen. Ze krijgen er maaltijden en vooral een beroepsopleiding. Comité Kisaro in Rwanda brengt al vele jaren landbouw- en onderwijsontwikkeling in een arme Afrikaanse streek. In de Andesstad Cuzco in Peru kunnen kinderen van de oorspronkelijke bewoners via het project Añañau onderwijs volgen en zo een mooiere toekomst opbouwen.


Vanuit haar ervaring in het onderwijs is nu ook een nieuwe activiteit gegroeid. 
Zo geeft ze op speelse wijze Nederlandse taalles aan een negenjarige anderstalige nieuwkomer. Iedere zondag zoekt Kristien het meisje thuis op om haar te helpen de start op school voor te bereiden. Ook in het BUSO maakt ze zich graag nuttig. Daar krijgen jongeren met psychische en fysieke beperkingen hun opleiding. Kristien geeft individueel les aan huis aan een leerling die niet kan functioneren in klasverband. In een een-op-eenrelatie lukt het meestal wel!

Verder wil Kristien de opvang van de kleinkinderen niet missen. Dat betekent voor oma puur genieten en voor hen nog veel meer.

Ook aan het onthaal van het bezoekerscentrum van Kattevennen kan je haar af en toe wel eens aantreffen. Ten slotte zijn er de leuke wekelijkse repetities met zangkoor Heidegalm van Wiemesmeer, ter voorbereiding van de jaarlijkse concerten.

Vol bewondering voor jullie prachtige werk!

Zuiderlicht vind je in Shopping 2 en is op maandag open van 14 tot 17.30 uur en van dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 17.30 uur.