Meedoen met Burgerbudget Genk? Deze Genkenaren geven tips

Gepubliceerd op dinsdag 27 september 2022 17.21 u.
Van 1 oktober tot en met 13 november 2022 kan je een idee lanceren voor het Burgerbudget Genk. Heb jij een goed idee om talentontwikkeling, sociale gelijkheid of duurzaamheid in je wijk of stad te bevorderen? Vanaf 14 jaar kan je deelnemen. Deze Genkenaren geven je alvast nuttig tips.

HOE WERKT HET ALWEER?

Genkenaren kunnen vanaf de leeftijd van 14 jaar meedingen naar het Burgerbudget. Je moet hiervoor verschillende stappen doorlopen:

STAP 1: Eerst formuleer je een concreet idee en stuurt het online in. 
Dit moet vóór 13 november 2022 via www.burgerbudgetgenk.be

STAP 2: Als je idee geselecteerd wordt, werk je het uit tot een volledig project. Elk idee krijgt een eigen coach en we zorgen voor extra ondersteuning en begeleiding om jouw idee uit te werken tot een echt project.
Deze periode loopt tussen 12 december 2022 en 26 maart 2023

STAP 3: In de laatste fase stemmen Genkenaren mee voor hun favoriete projecten
De stemming vindt plaats tussen 15 en 31 mei 2023

DEZE GENKENAREN KREGEN VORIG JAAR EEN BURGERBUDGET EN GEVEN TIPS:

ATLAS GYM: ELKE DAG SPORTEN IN OPENLUCHT

Met vijf vrienden diende Ugur Körkoca een project in voor een outdoor sportpunt. Hun jeugdhuis in Zwartberg werd verbouwd tot buurtcentrum Londot en plots waren ze hun fitnesslokaal kwijt. De stad kon het niet meteen oplossen, maar via het Burgerbudget kon het wel. Atlas Gym wordt een nieuw outdoor sportpunt, waar alle leeftijden, mannen en vrouwen dagelijks zonder afspraak kunnen komen sporten.

Tip van Ugur: “Je moet niet altijd zelf het warm water uitvinden. Wij haalden onze inspiratie bij ‘Open Gym’ in Leuven.”

SPEEL’BIEB GENK: SPEELGOED LENEN EN KOMEN SPELEN

Natasja Maes zocht als jonge mama naar speelmogelijkheden voor haar kids. Er bestaan veel initiatieven waar je kan gaan spelen maar niet waar je speelgoed kan lenen. Spelen mag niet duur zijn, vindt ze. Dat bracht haar op het idee om een speel-o-theek te starten met het Burgerbudget. Je kan er speelgoed lenen maar ook komen spelen. Ze zijn open in de Oude Hostartstraat sinds 11 september.

Tip van Natasja: “Hou rekening met wat er al in Genk aanwezig is of leeft rond je idee. Ga samenwerkingen aan.”

VZW MINEWINE: VAN MIJNBOUW NAAR WIJNBOUW

Rik Froyen vroeg vorig jaar een Burgerbudget aan om op een duurzame manier wijn te verbouwen in Genk. Ondertussen staan er druivenstokken op drie locaties. Zijn vzw wil niet alleen een streekproduct maken maar ook kennis vergaren rond wijnbouw en Genkenaren klaarstomen voor deze sector. Wijnbouw in België zit immers in de lift.

Tip van Rik: “Omring je met kennis. Ik nam een wijndocent van Syntra onder de arm. Hij had de technische kennis en ik de ervaring in projectmanagement.”

Meer weten over het burgerbudget?

Kom naar het infomoment in je wijk! Alle data vind je op de website van burgerbudget Genk. Kan je er niet bij zijn? Dan kan je ook steeds terecht bij de wijkmanager van jouw wijk.

Lees meer