Meer dan 6000 kijklustigen tijdens implosie Langerlo

Gepubliceerd op zaterdag 2 oktober 2021 10.34 u.
Persbericht van 2 oktober 2021

Vandaag gingen de twee koeltorens en twee (van de drie) bekende rood-witte schouwen van Langerlo tegen de vlakte. De thermische elektriciteitscentrale aan de Haven Genk deed jarenlang dienst als kolencentrale en gaf mee vorm aan de Genkse horizon. Meer dan 6000 toeschouwers waren vandaag aanwezig om de gebeurtenis bij te wonen. De gecontroleerde ontploffing verliep vlot en veilig.

De centrale van Langerlo vormt sinds de jaren ’70 een belangrijk begrip voor Genk en de omgeving. Met de implosie begint Group Machiels een nieuw hoofdstuk op de site. Het 26ha grote industrieterrein wordt in de toekomst de thuisbasis voor XXL ontwikkelingen. Met zijn unieke ligging langs het Albertkanaal en een spooraansluiting, heeft de site alle voorzieningen om productiebedrijven en zelfs energieproducenten optimaal te faciliteren.

De implosie

Om 13.10 uur was er al een eerste waarschuwingsschot te horen. Later volgden nog twee waarschuwingsschoten. De uiteindelijke implosie kwam er om 13.45 uur. De twee rood-witte schouwen werden als eerste geïmplodeerd. Daarna volgden ook de twee koeltorens.

Veiligheid

De zone rond de torens werd preventief volledig ontruimd. Politie, brandweer, Fluxys, De Vlaamse Waterwegen en de FOD economie leidden alles in goede banen. De gecontroleerde implosie werd in werking gesteld door een gespecialiseerde firma. “Alles verliep volgens plan. Er was een vlotte samenwerking met Group Machiels en de verschillende instanties die betrokken waren bij de implosie” aldus burgemeester Wim Dries.

Alles op een rijtje

  • De centrale werd in 1974 opgebouwd en legde in 2017 de boeken neer

  • In totaal werd 95 kg springstof gebruikt voor de implosie, verdeeld over de twee schouwen en koeltorens heen

  • De rood-witte schouwen reiken 140 meter hoog, de koeltorens tellen 85 meter
  • Één van de rood-witte schouwen wordt later verwijderd in afwachting van verwijdering van de noodcommunicatie van vervoersmaatschappij De Lijn

  • Group Machiels ontwikkelt op de site een multimodaal duurzaam bedrijventerrein, dat ruimte moet bieden aan XXL ontwikkelingen

De volledige tijdslijn van de centrale van Langerlo en foto’s van de implosie kan je downloaden via onderstaande link:

https://share.genk.be/public/folder/fPRoMyXC1EO2b6ZUW0LLGw/Langerlo