Mobiliteitsswitch komt eraan

Gepubliceerd op dinsdag 31 mei 2022 15.50 u.
Tegen juli 2023 wil de Vlaamse Overheid in alle steden en gemeenten een mobiliteitsswitch doorvoeren. Dat betekent dat we met z’n allen vervoersmiddelen zoals trein, tram, bus, fiets of deelwagen beter en slimmer moeten combineren.

De Vlaamse overheid, De Lijn, Vervoerregio Limburg en stad Genk werken hiervoor samen aan de praktische uitwerking. Vanaf het najaar 2022 zal dit verhaal concreter worden. Ondertussen worden er in Genk al stappen gezet.

Samen naar een mobiliteitsswitch

Met de mobiliteitsswitch wil Vlaanderen vanaf 2023 meer inzetten op efficiënter, duurzamer en flexibeler openbaar vervoer. Ook in Genk zal vraag en aanbod van openbaar vervoer beter op elkaar afgestemd worden. Op drukke lijnen van het busnet komen meer ritten, op minder drukke lijnen moet het anders zodat er minder lege bussen rondrijden. Het uitgangspunt is dat onze scholen, ziekenhuizen, bedrijventerreinen, sportcentra, cultuurcentra en winkelcentra vlot bereikbaar zijn voor iedereen.

Hoppinpunten doen combineren

Centraal in de mobiliteitsswitch staat het combineren van verschillende vervoermiddelen om je bestemming te bereiken. Niet alleen als je naar een andere stad of gemeente reist maar ook binnen Genk. Het idee achter de mobiliteitsswitch is om trein, tram, bus, deelfiets of deelwagen vlot op elkaar af te stemmen.

Al deze oplossingen zullen onder één naam gebundeld worden: de hoppinpunten. We 'hoppen' van het ene op het andere vervoermiddel. Dit worden herkenbare punten in alle steden en gemeenten en dus ook in Genk. Op dit moment ligt er een goedgekeurd plan op tafel voor 17 hoppinpunten van Genk-Noord tot Genk-Zuid. Aan zo’n punt zal je naast het openbaar vervoer ook gebruik kunnen maken van deelfietsen of deelwagens. Ook extra service voor reizigers ga je hier terugvinden. Denk aan fietsenstallingen, parking voor personen met beperking, fietshersteldiensten of oppikpunten voor pakjes.

Een servicepunt voor al je verplaatsingen

In 2022 werken de Vlaamse overheid, De Lijn, de vervoerregio’s en de lokale besturen verder aan de praktische uitwerking. Want het is ook de ambitie om het voor elke verplaatsing zo makkelijk mogelijk te maken. Plannen, boeken en betalen zal je kunnen doen via een app, website of callcenter van de Hoppincentrale.

Wist je dat Genk korting geeft op openbaar vervoer?

Dankzij het ‘derdebetalersysteem’ wordt de prijs van sommige abonnementen automatisch verlaagd.

Dit geldt voor:

  • 25% korting op de Buzzy Pazz (tot en met 24 jaar);
  • 25% korting op de Omnipas (25 tot en met 64 jaar);
  • lijnkaart 10 ritten kost 10 euro voor 10 enkele ritten; Dit is 1 euro per rit op voorwaarde dat je op- en afstapt binnen de zone Genk.

Voor lage inkomens die recht hebben en Verhoogde Tegemoetkoming (VT) is er nog extra korting:

  • een jaarabonnement van De Lijn kost 56 euro (ipv 215 euro-Buzzypas/351 euro-Omnipas);
  • voor treinreizen geeft de NMBS 50% korting voor tickets 2de klas.

www.genk.be/tussenkomsten-van-de-stad


Lees meer op mobiliteitsswitch.be