Fietsdelen met Mobit

Mobit is een deelfietsaanbieder. Voor korte verplaatsingen is een deelfiets vaak sneller dan te wandelen of zelfs in de auto te springen. Maak gebruik van een van de 200 Mobit deelfietsen in Genk.

PROMO: Heel de maand september, betaal je slechts 29 euro waarborg in plaats van 49 euro. 

Hoe werkt het?

Mobit werkt uitsluitend met een app op je smartphone. In vijf stappen leggen we uit hoe dit werkt.

  1. Download de app (Android of Apple) op je smartphone.
  2. Registreer je, betaal een waarborg en voeg krediet toe aan je wallet.
  3. Via de app, zoek je naar een Mobit-fiets in je buurt. Daar aangekomen, scan je de QR-code op het slot van de Mobit-fiets. Als je correct geregistreerd bent en de fiets beschikbaar is, opent het slot zich vanzelf.
  4. Gebruik de fiets zo lang als je deze nodig hebt.
  5. Als je de fiets terug wil sluiten, plaats je je fiets correct op het openbaar domein en sluit je gewoon handmatig het slot. De rit wordt dan automatisch in de app beëindigd.

 Download de Mobit-app

 

Wat kost het?

Bij de eerste registratie moet je eenmalig een waarborg van 49 euro betalen. Ook zal je je wallet moeten opladen waar je ritten van worden afgehouden. Je krijgt een verwittiging indien je wallet aangevuld moet worden. Als je ooit met het systeem stopt, krijg je steeds de waarborg en het resterende bedrag van de wallet terugbetaald.

Het systeem is voornamelijk gericht op korte verplaatsingen. Per rit zijn volgende prijzen van toepassing:

Periode Tarief per begonnen blok van 20 minuten
1ste uur € 0,45
2e uur € 0,65
3e uur € 0,80
Volgende uren € 1,00

Indien je rit korter is dan 4 minuten, geldt een voordeeltarief van 0,29 euro (i.p.v. 0,45 euro).

Werkt Mobit enkel in Genk?

Nee, eenmaal geregistreerd kan je Mobit gebruiken in heel Vlaanderen. Zo is Mobit momenteel aanwezig in buurstad Hasselt alsook in Antwerpen, Aalst, Mechelen en Kortrijk! Je kan ook met je Mobit-fiets uit Genk fietsen naar Hasselt en daar sluiten in de operationele zone. Opgelet: de prijzen zijn niet in alle steden steeds hetzelfde. Kijk op hun website naar werking en tarieven in andere steden.

Reserveren en pauzeren kan ook

  • Je kan een kwartier op voorhand een fiets reserveren. Hierdoor weet je zeker dat, op het moment dat je wil vertrekken, je een fiets in de buurt beschikbaar hebt;
  • Je kan je fiets op 'pauze' zetten. Hierdoor kan je de fiets op slot doen zonder dat je rit afloopt. Zo ben je zeker dat de fiets er nog staat wanneer je terug wilt vertrekken.

De operationele zone

Mobit deelfietsen zijn bedoeld voor korte verplaatsingen binnen de stad. Met sommige fietsen wordt soms eenmalig tot buiten de stad gefietst. Ze blijven daar dan ongebruikt achter. Daarom werd er rond elke Mobit-stad een operationele zone vastgelegd waarbinnen de fietsen mogen worden geparkeerd. Buiten de zone fietsen of je rit pauzeren is uiteraard wel toegestaan. De operationele zone in Genk bedraagt het volledige gronggebied.

Als je de fiets toch parkeert buiten de operationele zone zal je een toeslag van 5€ worden aangerekend.

 

De bonus fiets

Een bonus fiets kan je makkelijk herkennen aan het speciale icoontje. Door een bonus fiets te gebruiken kan je coupons voor een gratis rit verdienen.

Als je een bonus fiets gebruikt binnen de operationele zone ontvang je 1 coupon voor een gratis rit*.

Als je een bonus fiets terugbrengt binnen de operationele zone ontvang je 3 coupons voor een gratis rit*.

Als je een bonusfiets parkeert op een Mobit parkeerlocatie ontvang je 3 coupons voor een gratis rit* (Opgelet: er zijn momenteel nog geen Mobit parkeerlocaties in Genk).* een coupon is geldig voor een rit tot 20 minuten. Coupons worden automatisch gebruikt bij je volgende rit, je moet hiervoor zelf niets doen. Je kan je coupons raadplegen via het item "coupons" in het menu van de app.

 

Mobit Dagpas

Tot op heden was de dagpas enkel beschikbaar in Aalst en Antwerpen, nu is de dag pas overal geldig.

Met de MOBIT DAGPAS heb je je eigen persoonlijke Mobit fiets voor 24u. Je mag gerust de fiets sluiten bij je tussenstops, je rit wordt dan automatisch gepauzeerd en jij alleen kan de fiets terug openen.

Druk in de app op "je rit stoppen" als je het gebruik van je dagpas wenst te beëindigen. Je kan de app tussen 2 ritten wel zonder probleem afsluiten.

Een dagpas kost 3 euro.