Fietsdelen met Mobit (tot 31 maart 2021)

Opgelet: op 31 maart 2021 loopt het proefproject af en verdwijnen de fietsen uit het straatbeeld. Als Mobit-klant verlies je je geld niet. Je krediet en waarborg worden terugbetaald, maar denk eraan dat je dit zelf via de app moet terugvragen. Stad Genk gooit het concept van deelfietsen niet weg en zoekt naar een waardige opvolger. Tot die tijd kan je in Genk gebruik maken van de Blue-Bikes aan het station.

Hoe werkt het?

Mobit werkt uitsluitend met een app op je smartphone. In vijf stappen leggen we uit hoe dit werkt.

 1. Download de app (Android of Apple) op je smartphone.
 2. Registreer je, betaal een waarborg en voeg krediet toe aan je wallet.
 3. Via de app, zoek je naar een Mobit-fiets in je buurt. Daar aangekomen, scan je de QR-code op het slot van de Mobit-fiets. Als je correct geregistreerd bent en de fiets beschikbaar is, opent het slot zich vanzelf.
 4. Gebruik de fiets zo lang als je deze nodig hebt.
 5. Als je de fiets terug wil sluiten, plaats je je fiets correct in de Free Float Zone of in een van de dropzones, en sluit je gewoon handmatig het slot. De rit wordt dan automatisch in de app beëindigd.

 Download de Mobit-app

 

Wat kost het?

Bij de eerste registratie moet je eenmalig een waarborg van 29 euro betalen. Ook zal je je wallet moeten opladen waar je ritten van worden afgehouden. Je krijgt een verwittiging indien je wallet aangevuld moet worden. Als je ooit met het systeem stopt, krijg je steeds de waarborg en het resterende bedrag van de wallet terugbetaald.

Het systeem is voornamelijk gericht op korte verplaatsingen. Per rit zijn volgende prijzen van toepassing:

Periode Tarief per begonnen blok van 20 minuten
1ste uur € 0,45
2e uur € 0,65
3e uur € 0,80
Volgende uren € 1,00

Indien je rit korter is dan 4 minuten, geldt een voordeeltarief van 0,29 euro (i.p.v. 0,45 euro).

1 Free Float Zone en dropzones

Vanaf 15 mei 2020 zal de Mobit situatie in Genk wat veranderen: de operationele zone verdwijnt en wordt vervangen door 1 Free Float Zone, en meerdere aparte Dropzones.

Binnen de nieuwe Free Float Zone mag u overal parkeren met de volgende twee voorwaarden

 • op openbaar domein, zodat andere Mobiteers ook zeker de fiets kunnen bereiken en ontlenen.
 • hindervrij voor andere weggebruikers (voetgangers, etc.)

Buiten de Free Float Zone zijn de volgende dropzones uitgetekend in Genk:

 • Genk-Zuid/Termien
 • Molenvijver
 • Portavida
 • Vlakveld
 • LiZa Campus
 • Kerk Noordlaan Winterslag
 • C-mine
 • Thor Park
 • KRC Genk
 • Bokrijk (Hasseltweg)
 • Stalenstraat
 • Oud-Waterschei
 • Kolderbos

Let wel, als je elders parkeert met een Mobit fiets dan in de Free Float Zone of op een dropzone, dan dien je een toeslag van 5 euro te betalen. De zones zijn terug te vinden in de Mobit app.

Mobit Dagpas

Tot op heden was de dagpas enkel beschikbaar in Aalst en Antwerpen, nu is de dag pas overal geldig.

Met de MOBIT DAGPAS heb je je eigen persoonlijke Mobit fiets voor 24u. Je mag gerust de fiets sluiten bij je tussenstops, je rit wordt dan automatisch gepauzeerd en jij alleen kan de fiets terug openen.

Druk in de app op "je rit stoppen" als je het gebruik van je dagpas wenst te beëindigen. Je kan de app tussen 2 ritten wel zonder probleem afsluiten.

Een dagpas kost 3 euro.

Werkt Mobit enkel in Genk?

Nee, eenmaal geregistreerd kan je Mobit gebruiken in heel Vlaanderen. Zo is Mobit momenteel aanwezig in buurstad Hasselt alsook in Antwerpen, Aalst, Mechelen en Kortrijk! Je kan ook met je Mobit-fiets uit Genk fietsen naar Hasselt en daar sluiten in de operationele zone. Opgelet: de prijzen zijn niet in alle steden steeds hetzelfde. Kijk op hun website naar werking en tarieven in andere steden.

Reserveren en pauzeren kan ook

 • Je kan een kwartier op voorhand een fiets reserveren. Hierdoor weet je zeker dat, op het moment dat je wil vertrekken, je een fiets in de buurt beschikbaar hebt;
 • Je kan je fiets op 'pauze' zetten. Hierdoor kan je de fiets op slot doen zonder dat je rit afloopt. Zo ben je zeker dat de fiets er nog staat wanneer je terug wilt vertrekken.

De bonus fiets

Gebruikers ontvangen 3 coupons om een bonusfiets te gebruiken en correct te parkeren (ofwel in de Free Float Zone of in een van de dropzones). Zo'n coupon is geldig voor een rit tot 20 minuten. Coupons worden automatisch gebruikt bij je volgende rit, je moet hiervoor zelf niets doen. Je kan je coupons raadplegen via het item "coupons" in het menu van de app.