Mode, food, design, grafiek,.. en nog veel meer in het centrum van Genk

Gepubliceerd op woensdag 15 september 2021 15.48 u.
Persbericht van 15 september 2021

Op 2 en 3 oktober 2021 vindt de eerste editie van ROHO plaats in het centrum van Genk. De makersmarkt voor producten met een ziel vormt een platvorm waar zowel startende als reeds gevestigde designers en makers de kans krijgen om hun product te tonen. De markt speelt in op korte keten en het gebruik van lokale producten en is een uniek concept in Limburg en omstreken.

Tijdens het eerste weekend van oktober kan de bezoeker kennis maken met talloze designers, vaklui en creatievelingen op ROHO, de markt voor producten met een ziel. Het centrum van Genk vormt dan een platvorm waar designers hun producten aan het publiek voor kunnen stellen. “Gedurende het volledige weekend willen we een uitgekiende aanvulling van mode, design, accessoires, kunst en food naar de stad brengen, zodat we een unieke en boeiende winkelervaring kunnen creëren voor de bezoeker” vertelt schepen van economie Toon Vandeurzen.

Verschillende locaties

ROHO leidt de bezoeker via één route langs een divers aanbod aan kunst, design en ambacht. Verschillende locaties zorgen voor een seriële beleving die de bezoeker laat ontdekken. Een hybride open ruimte die de scheidingslijn tussen detailhandel, tentoonstelling en media doet vervagen. Naast de markt op de Grote Markt worden drie curatorpanden ingericht.

Zo staat het eerste pand op Stadsplein 33 in teken van design en kunst. Met objecten van Haute Cuisine, Stuf, Johan Bruninx en StudioStudio die zich situeren binnen kunst en design, grafische accessoires in abstracte vormentaal van 10Spotting en Sofie Vanheukelom, sobere interieurobjecten van Tutamanta, minimalistische kleding van Flora Miranda en Suitsherwell en het gestileerde keramiek van Vera Stoefs.

Bij het tweede pand op Stadsplein 20 ligt de focus op vakmanschap, ambachtelijk en ecologisch werk. De keramiek wordt handgedraaid door Studio Liane Castermans, het textiel handgebreid door Janne Landuyt, de grafische werken van Quinten Torp handgeschilderd alvorens omgezet in print, de juwelen van Kristy Bujanic en Iris Mondelaers handgesmeed, de gin van Vallina’s Gin handgemixt en de meubels van Atelier Sebastian handgemaakt. An Buermans en Mahome produceren ambachtelijk en dragen ecologie en het gebruik van pure en natuurlijke materialen hoog in het vaandel.

Pand drie in Molenstraat 15 staat in teken van duurzaamheid, recyclage van materialen en gebruik van hoogwaardige restanten. Zowel Helder Antwerp, Studio Ama, Hergebruik, Re°invented by Anne N° en Tierra Lina focussen op sustainability en circulair en ethical design. Verder vind je er leuke items en hebbedingen met liefde gemaakt en uitgekozen door Sage Interior, Muno, Atelier Artuur en Catti Ceramics.

Vakmanschapsmarkt in de Molenstraat
Ook in de Molenstraat, straat van de ambachten, kan je tijdens het weekend kennis maken met een breed aanbod van makers. “De Molenstraat is dé straat in Genk waar makers en creatievelingen zich de voorbije jaren hebben gevestigd. Wie zoekt naar een creatieve plek in Genk is hier zeker op zijn plek. Zo heb je er onder andere Mau, het eerste kattencafé in Limburg. Ze bieden er specialty coffee en plantaardig gebak aan in een ontspannende huiskamersetting terwijl katten je gezelschap houden” aldus schepen Toon Vandeurzen. De handelaars van de Molenstraat voorzien tijdens het ROHO-weekend een bijkomend aanbod van makers en vaklui in het straat.

Weekend van de klant

Naast ROHO is er op 2 en 3 oktober nog veel meer te doen voor de shoppers in Genk centrum. “Tijdens het weekend van de klant kan de bezoeker zich verwachten aan verschillende live optredens en straatanimatie, krijg je in verschillende handelszaken een extra geschenkje en maak je bovendien kans op 5000 euro shoptegoed. Voor iedere shopper wat wils tijdens het eerste weekend van oktober” sluit schepen Toon Vandeurzen af.

Praktisch

ROHO, het Afrikaanse woord voor ‘Ziel’. Ontdek deze unieke markt in Genk centrum op:
Zaterdag 2 oktober van 10 tot 18 uur
Zondag 3 oktober van 13 tot 18 uur

www.ROHO.be