Moeder Sema en dochter Sibel zijn voorleesbuddy's

Gepubliceerd op dinsdag 31 oktober 2023 15.05 u.
Voorlezen is leesplezier doorgeven aan jong en oud. Tijdens de Voorleesweek zet de bibliotheek het belang én het plezier van voorlezen in de kijker, met de slogan 'Word jij mijn voorleesbuddy?' Mama Sema Usbas (61) en dochter Sibel Topçu (26) hebben elkaar alvast gevonden.

Sema kwam in 1966 als 5-jarige met haar mama vanuit Turkije in Genk terecht, waar haar papa dan al een paar jaar in de mijn werkte. “Gelukkig beseften mijn ouders hoe belangrijk het was om Nederlands te leren. Zij spraken allebei Turks, dus leerde ik mijn Nederlands in de Montfortschool, en later in Regina Mundi en op de hogeschool.”

SNEEUWWITJE

Sema begon al vroeg met voor te lezen aan haar dochters. “Dat herinner ik me nog”, zegt Sibel. “Elke avond voor het slapengaan luisterden we naar een sprookje. Mijn favoriet
was Sneeuwwitje.”

Toch begon Sibel met een taalachterstand op school. “In de kleuterklas op Mater Dei begreep ze niet alles wat de juf zei. Ik ging vanaf toen heel intensief voorlezen en Nederlands spreken met haar. Ze ging snel vooruit, en haalde al vroeg hoge scores op leesvaardigheid.”

“Ik keek echt uit naar die voorleesmomenten”, vertelt Sibel. De verhalen dompelden me onder in een andere wereld. Het leek alsof ik alles zelf meemaakte. Daardoor ging ik later ook veel lezen: van Annie MG Schmidt over Roald Dahl tot strips van Jommeke en Barbie-boeken.”

VERBEELDING

Sibel is intussen zelf een voorleesbuddy. “Ik lees nu voor aan mijn nichtjes Asli en Asya, een tweeling van 7. Lezen is niet alleen goed voor je taalontwikkeling, maar evengoed voor je verbeeldingskracht en je creativiteit. Je creëert ook een speciale band met elkaar”, vindt ze.

ZET JOUW VOORLEESBUDDY IN DE BLOEMETJES!

In de aanloop naar de Voorleesweek zetten we alle voorleesbuddy in de bloemetjes.

Wie heeft op jou een onuitwisbare indruk achtergelaten door voor te lezen? Heb jij leuke herinneringen aan iemand die voor jou voorlas? Je juf of meester, mama of papa, oma of opa, ...?

Laat het ons weten 

Meedoen aan de voorleesweek? Dat kan!

Op 18 november is er een spectaculaire voorleesmarathon op 10 locaties in Genk-Centrum

Op 26 november kan je een voorleesbuddy lenen in de bibliotheek

Lees meer