Mondmaskers: veelgestelde vragen

Ik ben mijn mondmasker niet kunnen gaan afhalen op het afhaalpunt in mijn wijk. Wat nu?

Op de oproepkaarten (en ook in sociale media) hebben we sinds 10 mei opgeroepen om een afspraak te maken om ze vanaf maandag 25 mei te komen ophalen (na afspraak) in het stadhuis. We stellen echter vast dat nog niet zoveel mensen een afspraak maakten. In de wijken waarin er iets misliep met de uitnodigingen, was de opkomst lager en hebben we de resterende mondmaskers afgelopen week al bedeeld in de brievenbussen.

Nu heeft het stadsbestuur beslist om ook de 6.500 resterende omslagen met eigen personeel te verdelen in de brievenbussen. Dit zal gebeuren vanaf maandag 25 mei.

Voor de mensen die al een afspraak hebben, geen probleem: zij mogen ze ophalen op het stadhuis vanaf maandag of wachten totdat de omslag in hun brievenbus ligt.

Er zat geen filterstof in mijn pakket. Hoe komt dat en hoe kan ik er toch nog aan geraken?

In de week van 18 mei zat er inderdaad helaas geen filterstof meer in de pakketjes. Dat komt omdat de filterstof op is en de nieuwe levering vertraging heeft. We verwachten deze ten vroegste in de eerste week van juni.

Het is de federale overheid die deze besteld heeft en bezorgt aan de gemeenten. Van zodra we de nieuwe lading filterstof binnenkrijgen, communiceren we over hoe we deze zullen uitdelen.

Zijn de mondmaskers in één maat beschikbaar of is er ook een kleinere maat voor kinderen?

Nee, alle mondmaskers zijn in één maat. Ze zijn immers voornamelijk bedoeld voor vanaf 12 jaar, dit op advies van de virologen. De mondmaskers die de stad Genk besteld heeft, hebben wel linten (en geen elastieken), zodat iedereen het op maat van zijn of haar hoofd kan dichtknopen.

Hoe komt het dat sommige gezinnen meer filterstof krijgen dan andere?

De federale overheid voorziet een lap filterstof voor elke Belg van 12 jaar of ouder. Uit deze lap stof kun je 6 filters knippen van 12,8 op 9,8 centimeter. Dat past dan precies in het mondmasker dat je krijgt van de stad. Let op! Andere mondmaskers kunnen andere maten hebben en dan heb je natuurlijk ook een andere maat filter nodig.

Net zoals de mondmaskers komt ook deze filterstof van de overheid niet in één keer maar in meerdere leveringen. Als stad hadden we in het begin van de verdeling dus nog niet alle filterstof voor alle Genkenaren van 12 of ouder ontvangen. We verwachten de bijkomende levering pas na 1 juni.

Om toch iedereen al wat filterstof te kunnen geven, hebben we deze lappen verdeeld volgens het aantal inwonende gezinsleden van 12 jaar of ouder. Het komt erop neer dat:

  • Mensen die alleen wonen hun lap filterstof meteen samen met hun mondmasker van de stad ontvangen;
  • Gezinnen van twee, drie of vier personen van 12+ alvast één lap ontvangen en na 1 juni nog extra filterstof krijgen;
  • Gezinnen van vijf of meer personen van 12+ al het juiste aantal lappen filterstof meteen meekrijgen samen met hun mondmaskers.

Zo is iedereen alvast geholpen.