Mooie verhalen uit het onthaalloket nieuwkomers

Gepubliceerd op woensdag 27 september 2023 9 u.
Je bent nieuw in de stad, zoekt aansluiting met het lokale leven, maar weet niet hoe. Herkenbaar? In Genk kan je hiervoor terecht bij het onthaalloket voor nieuwkomers. Adila maakt je er wegwijs in het vrijetijdsaanbod van de stad. Ze hielp al heel wat mensen verder. Lees hier de verhalen.

Duygu en Halil zijn natuurvrijwilligers

Duygu en haar man Halil zijn afkomstig uit het Turkse Ankara. Twee jaar geleden kwamen ze
in Genk wonen. Al snel leerden ze het onthaalloket voor nieuwkomers kennen. “We zijn beide
biologen en Halil is leraar natuurkunde. Daar wilden we actief in blijven, ook na onze verhuis.

Aan het onthaalloket zochten ze naar plekken waar onze passie voor de natuur, het klimaat en
jongeren samenkomen. We gingen als vrijwilligers aan de slag in de Stiemerbeekvallei. Daar hebben we meegewerkt om het ecosysteem te versterken.

Dat deden we onder meer door exotische planten te verwijderen en de watertoevoer naar het gebied te verhogen. In het Jeugdcentrum deden we wetenschappelijke proefjes met leerlingen uit de lagere school. We voelden ons warm onthaald en het leverde ons veel vrienden op. Bovendien kunnen we ons blijven inzetten voor het milieu en delen we onze kennis.”

Mohammed werkt bij Vincentius

Verhuizen naar een andere stad, laat staan naar een ander land, is meestal niet evident. Ook Mohammed Abudawouddie 2 jaar geleden uit Palestina wegvluchtte, had het in het begin moeilijk. “Omdat ik het Nederlands nog niet machtig was, kon ik moeilijk contact leggen met andere mensen. Op aanraden van mijn vrouw, die zich had aangesloten bij enkele lokale verenigingen en bij het stadsinitiatief ‘Samen Inburgeren’, ben ik langsgegaan bij het onthaalloket voor nieuwkomers.

Daar zocht men samen met mij naar een geschikte vrijetijdsbesteding waar ik het Nederlands kan oefenen. Al snel mocht ik als vrijwilliger aan de slag bij Vincentius en pakketten klaarzetten. Eenvoudig, maar heel leuk werk. Ik voelde me hier meteen thuis en heb veel nieuwe mensen leren kennen. Bovendien is mijn Nederlands er enorm op vooruitgegaan en leerde ik op korte tijd de Belgische werkcultuur kennen.”

Mohammed hoopt dat hij snel een job vindt in de IT-sector, want daarin was hij ook actief in Palestina. “Mijn vrijwilligerswerk kan ik daarbij als referentie gebruiken. De collega’s steunen me enorm. En ook bij het onthaalloket kan ik terecht met vragen."

Ken jij ook iemand die geholpen wil worden? Neem dan snel contact met het onthaalloket nieuwkomers of maak een afspraak.

Lees meer