Muzen: Vurige Vijvers

Met Vurige Vijvers zwaaien de deuren van Genk op 30 oktober 2021 opnieuw open voor een evenement dat in geen tijd vermaard werd tot ver buiten onze stadsgrenzen. “Het overweldigende succes van de eerste editie in 2017 sloeg in als een bom”, weten Jeleesa Vliegen van de stedelijke Cel Evenementen en Mariam Nazaryan, communicatieverantwoordelijke evenementen en toerisme. Ook dit jaar staat weer heel wat vuur en licht geprogrammeerd op en rond de Molenvijver.

 

“Dat er geen Vurige Vijvers waren in 2020, maar we er in 2021 opnieuw grandioos voor gaan, staat los van de coronacrisis”, zegt Jeleesa. “Het was van bij het begin afgesproken om in 2017, 2018, 2021 en 2023 dit unieke vuur- en lichtfestival te organiseren.” Dat zit zo: “Vurige Vijvers wil elke editie verwondering brengen en de toeschouwers met verstomming slaan. Een kwalitatief hoogstaande vuuract steek je niet in een handomdraai in elkaar. Daar is behalve veel oefening ook veel tijd en inspiratie voor nodig.” En geef nu toe: als honger de beste saus is en met mate genieten de voorkeur verdient, dan trekt het vuur- en lichtspektakel ook beter niet elk jaar aan ons voorbij.

 

Trendsetter

Met Vurige Vijvers zet Genk zich bovenlokaal op de kaart. “Lichtfestivals zijn niet zo zeldzaam. Maar groots opgezette vuurevenementen vind je hier in de buurt niet”, onderstreept Jeleesa de reden van de enorme toeloop toen Vurige Vijvers in 2017 het licht zag. Ondertussen strekte het Genkse initiatief al tot navolging: “Onder andere Bilzen en Leuven hebben zich geëngageerd om een schouwspel met vuur in de hoofdrol op te zetten. En een Nederlandse gemeente baseerde zich op onze ideeën voor iets vergelijkbaars.”

 

Eén route, twee werelden

De editie van dit jaar gooit het stuur opnieuw om. “We kozen ervoor één route doorheen het Molenvijverpark aan te bieden, maar binnen dat concept twee verschillende aspecten aan bod te laten komen”, stipt Jeleesa aan. Je komt binnen in Schemerland. Dat is een wereld van licht, die de donkere dagen moet verdrijven waarin we met de omschakeling naar de wintertijd weer verzeilen. “In Schemerland lichten we een stuk van de Molenvijver uit met indrukwekkende lichtinstallaties”, vervolgt Jeleesa. Niet onbelangrijk: “Het parcours dit jaar is zelfs nog wat groter dan bij de twee eerdere edities.” Na alle verbluffing over wat je in het duister allemaal met licht kan doen, roetsj je Vuurland binnen. “Daar gaat het er volks, vrolijk en vurig aan toe, met tal van verrassende acts”, verduidelijkt Jeleesa. “Even uitblazen bij een lekker glas of een beetgare, warme hap, daar ben je als bezoeker na zo veel emotie echt wel klaar voor.”

Of Vurige Vijvers zich vooral op kinderen richt, die sneller verwonderd worden? “Dat dacht je maar”, sust Jeleesa. “Onze acts grijpen alle bezoekers aan. Maar bovenal is Vurige Vijvers een echt familie-event, waar ieder zich op zijn manier in kan verliezen.” Eén bijzondere onthulling wil Jeleesa de lezers van de Horizon al doen: “De act die met hologrammen werkt, zal iedereen paf doen staan. Dat is in onze streken nooit eerder vertoond.” Bij een hologram wordt een driedimensionale afbeelding van een object gemaakt in een spel met licht en donker, zonder dat dat beeld ook echt bestaat.

 

Even weg uit de realiteit

“Wie zich door de inkompoort van Vurige Vijvers begeeft, komt meteen in een andere wereld terecht. We zetten er sterk op in om van dit evenement een kans te maken even aan de dagelijkse realiteit te ontsnappen.” Daartoe leent het Molenvijverpark als groene oase in de drukke Genkse binnenstad zich onder normale omstandigheden ook al. Talloze wandelaars vinden er de rust die de winkelstraten niet altijd bieden. “De perfecte setting voor een evenement dat je naar een andere realiteit voert. En je laat dromen, weg van je dagelijkse bekommernissen.”

 

Genks engagement

Vurige Vijvers is het resultaat van een brede samenwerking. En wordt niet in het minst mee mogelijk gemaakt door een heleboel Genkse vrijwilligers en verenigingen. “Op de kunstscholen en verschillende verenigingen kunnen we rekenen voor de bouw van bepaalde installaties. En ze helpen ons bijvoorbeeld om kaarsen te plaatsen en aan te steken”, besluit Jeleesa. “En de kunstacademie biedt haar creativiteit aan bij de realisatie van de lichtprojectie tijdens het belevingsevent in het centrum. Dat vindt parallel plaats, maar start iets vroeger en eindigt iets later dan Vurige Vijvers”, stipt Mariam aan.

 

 

Vurige Vijvers

30 oktober tot 3 november (17.30 tot 22.30 uur)

Molenvijverpark

Tickets en info: www.vurigevijvers.be

Inkomprijs: 6 euro