Natuurbeheer in de Stiemervallei

Profiel

Je hebt een boon voor de natuur en in het bijzonder voor de Stiemervallei. Je wil actief aan de slag gaan om het beheer ervan te verbeteren. Daarnaast kan je zelfstandig werken, alleen of in groep en beschik je over wat materiaal om de taak uit te voeren.

Jij voor ons

Je kan ervoor kiezen eenmalig te komen helpen of regelmatig aan natuurbeheer te doen in de Stiemervallei, in nauwe samenwerking met Natuurpunt. Je kan onder andere exoten verwijderen, zwerfvuil opruimen, maaien, zagen en zeisen.

Wij voor jou

Behalve een afwisselende bezigheid waarbij je belangrijk werk verricht in een bijzonder mooi kader biedt dit vrijwilligerswerk je ook de kans om heel wat over de natuur bij te leren.

Wil je eerst eens proeven van wat natuurbeheer inhoudt? Dan hebben we een mooi voorstel.

Stad Genk biedt je vanaf maart 2022 een gratis opleiding “Beheer natte natuur” aan waar je in vier sessies wat basistheorie en heel veel praktische vaardigheden leert. Na deze opleiding kan je perfect aan de slag, samen met de vrijwilligers die nu al het beheer van onze Stiemervallei op zich nemen.

Programma opleiding

30 maart van 19 tot 22u: Theoretische achtergrond: beheer van dotterbloemgrasland en nabijliggende natte natuur (elzenbroekbos)

21 mei 13 tot 17 u: Plaatsbezoek aan Kielenswen en nabijgelegen reeds ontwikkeld nat grasland

11 juni 9 tot 16 u: meewerkdag met natuurpunt

25 juni 9 tot 16 u: zeisopleiding (dagopleiding)

Wat heb je nodig: veel zin om naar buiten te trekken, interesse in de natuur en laarzen of stevige schoenen.

 

Wat heb je niet nodig: voorkennis, een eigen zeis Je leest er meer over op www.stiemervallei.be.

 

Aan de slag!

De kriebels voor de Stiemer ook te pakken?

Meld je op stiemervallei@genk.be of 089 65 45 86.

Over de Stiemervallei

De vallei van de Stiemerbeek is een blauwgroene levensader die dwars door Genk loopt. Aan de oevers ervan vind je wervelende stukjes natuur en toetsen van historisch erfgoed.

Je leest er meer over op www.stiemervallei.be.