Nieuw leven in het Oud Gemeentehuis van Genk

Gepubliceerd op woensdag 11 mei 2022 12.29 u.
Persbericht van 11 mei 2022

Het Genks Oud Gemeentehuis is sinds enkele jaren een creatieve hotspot voor de jeugd. Goeie Jongens, Jungle, The Building vzw,… allemaal initiatieven die er uit de grond zijn gestampt. Daar komt nu een nieuw muzikaal project bij: Studio Villa Basta.

De afgelopen vijf jaar coördineerde Villa Basta in het Oud Gemeentehuis het jeugdkunstenhuis ‘Jungle’ waar jongeren tussen 16 en 30 jaar een eigen ‘kunstige biotoop’ runden. Met de ondersteuning van Villa Basta en de Genkse jeugddienst konden jongeren er hun eigen artistieke community uitbouwen waarin er plaats was om een eigen atelier te gebruiken, projecten uit de grond te stampen of simpelweg mekaar te ontmoeten en ideeën uit te wisselen.

In deze omgeving ontstond ‘Goeie Jongens’, een hiphopcollectief met rappers en producers die in het Oud Gemeentehuis muziek maken en opnemen. Wat startte als een eenmalig initiatief in het kader van ’20 jaar Genkse hiphop’, is nu een gevestigde waarde in de Limburgse hiphopscene. Ze ondersteunen jonge rappers en staan zelf nog vaak op het podium om er een lap op te geven.

Naast Goeie Jongens zag ook ‘The Building vzw’ het levenslicht in het Oud Gemeentehuis. The Building is een kunstenaarsorganisatie, waarin co-creatie centraal staat en iedereen de kans krijgt om te leren en inspireren. In het Oud Gemeentehuis vindt The Building vzw de ruimte om ateliers in te richten en open te stellen voor Genkse jongeren.

“Goeie Jongens en The Building vzw hebben zich de voorbije jaren ontpopt tot zelfstandige organisaties. Het is dus de hoogste tijd dat ze op eigen benen staan en niet langer onder de vleugels van Villa Basta opereren,” legt schepen van Jeugd Karel Kriekemans uit. “Als stad blijven we hen natuurlijk ondersteunen om hun werking verder te zetten. Ze bewijzen keer op keer hun nut voor de Genkse jeugd.”

Wat dan met Villa Basta?

Ook Villa Basta blijft een belangrijke aanwezige in het Oud Gemeentehuis, al zal dat niet langer als coördinator van Jungle zijn. Met Studio Villa Basta starten zij een nieuw project onder een nieuwe naam. Een project dat ontstaan is uit de toegenomen vraag naar studioruimte, netwerking en podiumkansen. DJ’s, producers, maar ook creatievelingen bezig met rap of zang, vonden hun weg naar Villa Basta met de vraag naar ondersteuning en ruimte.

In het Oud Gemeentehuis zal Studio Villa Basta de jongeren samenbrengen om te experimenteren met muziek in twee professionele bedroom studio’s. Daarnaast zullen zij ook het beheer van een repetitieruimte van Jeugdcentrum Rondpunt 26 voor hun rekening nemen, waar zij de mogelijkheid kunnen bieden aan muzikanten en bands om te repeteren. Op die manier kunnen ze alle nodige handvaten aanbieden om Genkse jongeren te ondersteunen in hun weg naar muzikaal succes.

Meer leven in de brouwerij

Muna / Het Steger is sinds jaar en dag ook een bewoner van het Oud Gemeentehuis. “Zij creëren kansen voor jong en oud, groot en klein,” legt schepen voor Sociaal Welzijn, Sara Roncada, uit. Deelnemers kunnen er experimenteren met verschillende beeldtalen en werkvormen in de talentenwerkplaats. Het is een ‘creative common’ van waaruit ondergesneeuwde talenten terug zichtbaar worden en er mogelijkheden krijgen aangeboden om hun netwerk uit te breiden. Zo krijgen ze de kans om opnieuw verbinding te maken met de buurt en de ruimere samenleving. “Koks, kunstenaars, muzikanten, ergo- en creatief therapeuten en hulpverleners van partners komen er over de vloer om samen met de deelnemers de community projecten vorm te geven,” vult schepen Roncada nog aan.