Nieuw lichtplan zet Genk-Centrum in the spotlights

Gepubliceerd op woensdag 27 december 2023 11.55 u.
Persbericht van 27 december 2023

Het centrum van Genk krijgt dankzij de centrumvergroening een nieuw uitzicht. Dat vraagt ook om aangepaste verlichting. In samenwerking met een partner, is er een voorstel voor een nieuw lichtplan dat rekening houdt met sfeer en gezelligheid, maar ook functioneel verlicht.


“Voor het nieuwe lichtplan werd een ontwerp uitgewerkt dat rekening houdt met drie belangrijke factoren. Dit zijn functionele verlichting, sfeerverlichting en evenementen”, vertelt schepen van Ruimte, Toon Vandeurzen.

“Functioneel gaat het om het verkeer, voetgangers, veiligheid…”, vervolgt schepen Vandeurzen. “Bij sfeer gaat het om het uitlichten van bomen en parkjes, een gezellige sfeer creëren bij zit- en speelplekken.” “Als het over evenementen gaat, bedoelen we dat er tijdens de markt of Genk on Stage, of een ander Genks evenement, ook voldoende licht moet zijn”, pikt schepen Kriekemans in.

Gezien de werken voor de centrumvergroening al in volle uitvoer zijn, werd het hoog tijd om een nieuw lichtplan uit te werken. Daarvoor neemt de stad een partner onder de arm. Dit is het bureau Lighting Design Studio Susanna Antico. Zij focussen nu eerst op de realisatie van een nieuw lichtplan voor de Grote Markt en het Sint-Martinusplein.