Nieuwe beiaardmelodie voor Genk

Gepubliceerd op maandag 28 november 2022 14.37 u.
28 november Persbericht 2022

Begin 2023 zal er een nieuwe melodie weerklinken uit de beiaardtoren van de Sint-Martinuskerk in het centrum van Genk. Beiaardmuziek brengt extra sfeer in een stad en dus is stad Genk niet over een nacht ijs gegaan in de keuze van het gloednieuwe deuntje.

Kort en catchy

In maart van dit jaar lanceerde stad Genk een oproep om een nieuwe beiaardmelodie te componeren. De stadsbeiaardiers waren op zoek naar een nieuwe muzikale creatie om het uur aan te geven. De melodie moest kort, catchy en herkenbaar zijn. “Omdat we ervan overtuigd waren dat er veel muzikaal talent aanwezig is in de stad, hebben we de opdracht niet toegewezen aan één componist, maar schreven we een wedstrijd uit. Een tiental creatieve componisten ging hiermee aan de slag en diende hun verfrissende melodie in. Na een eerste selectieronde bleven er drie finalisten over. Elk maakten ze een eigen unieke sound en alle drie zijn ze een leerling of oud-leerling van GA voor Kunst”, vertelt schepen van cultuur Anniek Nagels trots.

Nostalgia

In een tweede stemronde voor het bredere publiek kwam Dries Lenskens als grote winnaar uit de bus met zijn melodie genaamd ‘Nostalgia’. Meer dan 200 personen stemden op de winnende melodie. De jeugdjaren van Dries in Genk en de fijne herinneringen hieraan inspireerden hem bij het maken van deze melodie.
Anniek Nagels: “De nieuwe melodie gaat zeker niet vervelen. Dries vertelde me dat hij zijn melodie ‘Nostalgia’ herwerkt heeft tot slaapliedje voor zijn zoon. Hij hoopt dat zijn zoon even warme herinneringen gaat hebben aan zijn jeugd als hijzelf.”

De twee andere verdienstelijke laureaten waren Peter Nicodemus en Daniela Gavilanes

Apollo III

De stad heeft naast deze nieuwe uuraanslag-melodie nog een mooie aanwinst voor de Sint-Martinustoren. De beiaard van Genk maakt nu ook gebruik van de Apollo III. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is dit geen ruimtetuig maar wel een gloednieuwe installatie, zeg maar een jukebox voor de beiaard. Met dit apparaat is het mogelijk om tot 100 verschillende deuntjes geautomatiseerd af te spelen via de beiaard. Ook de nieuwe melodie zal via dit apparaat afgespeeld worden.
“Maar uiteraard blijft de virtuositeit van de twee stadsbeiaardiers An Lommelen en Wim Van den Broeck onmisbaar om de 52 klokken van de beiaard te bespelen op feestdagen en bijzondere gelegenheden”, verzekert de schepen van cultuur.

Benieuwd? Het deuntje weerklinkt vanaf begin 2023 in de Genkse binnenstad maar kan je nu al beluisteren via www.genk.be/beiaardmelodie